Dat FC Volendam in Sittard van Fortuna verloor kon gebeuren. De wijze waarop was echter vooraf niet gehoopt maar kon bijna blind ingevuld worden. Het zonder enige gêne wegsturen van vaste waarden van het vorige elftal zonder specifiek vooraf vervanging te zoeken, breekt de staf op. Het Jong-elftal dat vorig seizoen degradeerde en tot nu alle lege plekken moest invullen, is geen eredivisie-elftal. Alarmfase-1 was ingegaan. Nu Heracles Almelo in aantocht is, lijken nieuwe spelers hun opwachting te maken. Robin Maulun, George Cox en Luke le Roux wachten op hun debuut in het elftal van FC Volendam. Bij Luke le Roux en Robin Maulun worden vraagtekens gezet bij hun fysieke kwaliteit op dit moment.

Een klein stukje geschiedenis

De laatste competitiewedstrijden tegen Heracles Almelo dateren van het seizoen 2008-2009. De Almeloërs werden een steeds vastere waarde in de eredivisie sinds de promotie in 2005. Aan de promotie van Heracles Almelo in 2005 ging een klein stukje Volendamgeschiedenis vooraf. FC Volendam was onder Henk Wisman in 2003 naar de eredivisie gepromoveerd, maar dat seizoen eindigde met het spelen van de nacompetitie. Dat werd geen succes. Die serie van zes degradatiewedstrijden werd geopend in Almelo tegen Heracles Almelo. Het werd een zeer discutabele 4-0 nederlaag. Ook de volgende vier wedstrijden liep het bij FC Volendam voor geen meter. De zesde en laatste wedstrijd was thuis tegen Heracles. Bij winst zouden de gasten promoveren naar de eredivisie. Maar de eerdere 4-0 nederlaag zat de Volendamspelers allerminst lekker. De hele Expotribune was aan de Tukkers gegeven. Het was honderd meter met een groot zwart en wit papieren lint over de volle breedte. De supporters van Heracles Almelo waren er vol van overtuigd dat de promotie niet mis kon gaan. FC Volendam dacht daar heel anders over. Binnen de kortste keren stond het 2-0 door Karim Bridji en Cerezo Fung a Wing.  Het werd nog 2-2, waarmee het zwart-witte legioen zonder promotie ontroostbaar terug naar Twente gestuurd werd. In 2008-2009 won FC Volendam thuis met 3-1 door twee doelpunten van Dominique van Dijk en een van Melvin Platje. In Almelo werd het 1-1, opnieuw door een doelpunt van Melvin Platje. In de bestuurskamer verzuchtte de Almelose voorzitter Jan Smit dat het onbegrijpelijk was dat zijn Heracles zoveel punten verspeeld had aan FC Volendam. Na zeventien jaar eredivisie degradeerde ook Heracles Almelo om binnen een seizoen op het hoogste niveau terug te keren. In de voorbije zomer speelde FC Volendam een oefenwedstrijd tegen Heracles. Het werd 3-1 voor FC Volendam door Carel Eiting, Robert Mühren en Imran Nazih. Inmiddels heeft Heracles zes punten en FC Volendam nul. Resultaten in oefenwedstrijden zeggen dus echt nooit iets. De overwinning op HSV Hamburg kortgeleden leek een lichtpuntje, maar tegen welk HSV speelde FC Volendam eigenlijk?  Het grote HSV dat promotie naar de Bundesliga nipt misliep of tegen een beloftencombinatie?

Eerste overwinning in zicht?

Wie FC Volendam op de voet volgt in tal van media krijgt een goed beeld van de ontwikkelingen en wat hieraan vooraf is gegaan. Omdat FC Volendam eredivisie speelt, kan de club bij een flink deel van de aanhang niet stuk. Wie echter meer in de krochten van de club kijkt, ziet dat de onderliggende bases niet goed zijn. De verantwoordelijken van het beleid in de voorbije maanden kunnen toch geen steekhoudende redenen bedenken voor het totaal laten verlopen van de transferperiode? Hier moeten belangen een rol gespeeld hebben. Nieuwe spelers wil niet op voorhand zeggen dat nieuw succes verzekerd is. Maar een heel elftal opdoeken en geen enkele direct inzetbare ervaren speler aantrekken, vraagt om gigantische moeilijkheden. Het bewijs is geleverd. Het voetbal dat FC Volendam liet zien tegen Vitesse, Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard was beneden een aanvaardbaar niveau. Tegen Heracles Almelo zal dat echt anders moeten. Zijn George Cox en Robin Maulun nu al in staat om het elftal naar de hand te zetten? Het mag duidelijk zijn, dat het niet alleen in de kwaliteit van de individuele speler zit. Ook het gekozen systeem vraagt om herziening. FC Volendam speelde na de winterstop maandenlang vanuit een vijfmans achterste lijn. In de filosofie van Sint Cruyff is dat vloeken in de kerk. Matthias Kohler heeft in interviews niet nagelaten te benadrukken dat FC Volendam aanvallende krachten zal laten zien. De opbrengt is echter vier gespeeld, nul punten. Spelers die de kar konden trekken en in het veld en in de kleedkamer hoorbaar aanwezig waren, werden de deur gewezen. Wie haalt nu in de kleedkamer nog zijn mond open? Aan welke ervaren speler kan de jonge garde zich nog optrekken? Hoeveel positieve input krijgt het elftal? Elke pedagoog weet dat goed gedrag benoemen meer loont dan het onderstrepen van foutieve zaken. Selectiespelers die steeds weer te horen krijgen dat het zo niet verder kan, kruipen steeds meer in zichzelf weg. De staf zal zich zonder twijfel realiseren dat de gekozen aanpak, begeleiding, waardering en het gekozen systeem om herziening vraagt.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer