Komende zaterdag speelt FC Volendam om 21.00 uur in de Adelaarshorst tegen Go Ahead Eagles. Vorig seizoen was de laatste uitwedstrijd in Deventer, nu is de eerste uitwedstrijd in de Koekstad. Na de seizoen opening tegen Vitesse, die niet goed afliep, staat FC Volendam aan de vooravond van twee cruciale wedstrijden. Uit tegen Go Ahead Eagles en op 3 september thuis tegen FC Twente. Daartussen had de wedstrijd tegen Ajax moeten zitten. Deze is echter vanwege de Europese verplichtingen van Ajax verplaatst naar woensdag 27 september. Tegen Vitesse ging het na een 1-0 ruststand mis toen er nog een hele tweede helft met tien man gespeeld moest worden. In het eerste half uur speelde FC Volendam Vitesse zowat van de mat, wat slechts een magere voorsprong opleverde.

Met tien man in de tweede helft was van het energieke FC Volendam helemaal niets meer terug te zien. Vitesse nam de regie en FC Volendam slaagde er niet meer in enige druk op de tegenpartij te leggen. Wie de geschiedenis van FC Volendam een beetje kent en het voetbal in zijn algemeenheid een beetje volgt, weet dat het spelen met tien man niet op voorhand een kansloze missie hoeft te zijn. Het vergt nogal wat van het tactische brein dat met de spelers goede afspraken maakt. Een paar voorbeelden maken duidelijk hoe dat kan uitpakken.

In het legendarische seizoen 1995-1996 was Bert Jacobs de trainer van FC Volendam. Het was een moeizaam seizoen. FC Volendam had de grootste moeite uit de degradatiezone weg te komen. Uiteindelijk werd de ploeg in de allerlaatste thuiswedstrijd (tegen Vitesse!) veroordeeld tot de nacompetitie. Jan Brouwer nam samen met Dick de Boer het roer over van de inmiddels op non-actief gestelde Bert Jacobs. FC Volendam won alle zes wedstrijden in de nacompetitie en bleef in de eredivisie. Hoe moeizaam 1995-1996 verliep was onder meer te zien in de thuiswedstrijden tegen Roda JC en Go Ahead Eagles.


Al vroeg in de competitie, op 17 september, kwam Roda JC naar Volendam. Roda JC liep met het hoofd in de wolken na een knappe overwinning in de Europacup. FC Volendam was bij de les. De vlam sloeg in de pan toen scheidsrechter Luinge Arie Obdam zijn tweede gele kaart gaf. Ook Bert Jacobs kon met rood vertrekken. FC Volendam vocht met de moed der wanhoop in de tweede helft. De 1-0 voorsprong door een doelpunt van Radoslav Samardzic werd met een enorme krachtsinspanning, gedragen door het publiek, over de streep getrokken. In datzelfde seizoen kwam FC Volendam in een van de laatste wedstrijden weer met tien man te staan. Op 5 april kwam Go Ahead Eagles naar Volendam. FC Volendam was tot de 38e minuut, toen Jerry Simons door scheidsrechter Luinge wegens spugen naar Hofstede uit het veld werd gestuurd, ijzersterk. Met tien man leek het slecht af te lopen. Radoslav Samardzic had voor 1-0 gezorgd, maar Go Ahead Eagles maakte tegen tien man kort voor tijd gelijk. Johan Steur, de absolute uitblinker, nam direct vanaf de aftrap na de gelijkmaker de winnende goal voor zijn rekening. Gedragen door het publiek werden drie kostbare punten bijgeschreven.

Het spelen met tien tegen elf leverde FC Volendam in die competitie dus twee keer de volle winst op. Afgelopen vrijdag pakte dat anders uit. De kracht die met name in het laatste kwartier nodig is om een ondertal te overleven, vergt heel veel van de spelers. Vorig seizoen lukte het tegen AZ na de rode kaart voor Gaetano Oristanio nipt om op 1-1 te eindigen. Tegen Vitesse moesten spelers met kramp afhaken, wat niet bijdroeg aan de kans op succes. De gevolgen zijn groot. Komende zaterdag is Robert Mühren niet inzetbaar. Met de blessures van Koen Blommestijn en Lequincio Zeefuik en het verhuren van Henk Veerman aan ADO Den Haag lopen er geen spitsen meer rond in de selectie. Welk spelletje gaat FC Volendam in de Deventer heksenketel spelen? De mannen van René Hake hebben een oorwassing opgelopen in Alkmaar. Zij weten ook dat de rit dit seizoen vooral in het rechter rijtje te doen zal zijn. Voor Go Ahead Eagles is FC Volendam een regelrechte kandidaat om onder zich te houden. Andersom weet FC Volendam dat punten pakken in Deventer een opsteker zal zijn om zelf in rustiger vaarwater de competitie door te komen. Naar het zich laat aanzien heeft FC Volendam vooralsnog vooral spelers uit de selectie van Jong Volendam om mee te nemen naar Deventer. Spelers die aangetrokken zijn ‘voor de breedte’. De zomerwindow duurt nog twee weken. Het is afwachten welke nieuwe sterkhouders FC Volendam body gaan geven.

Tekst: Cor Tol 

error: © FotoPersBureau Lezer