Na de twee laatste uitwedstrijden in 2023 tegen Feijenoord en SC Heerenveen werden de geluiden in het Volendammer supporterskamp weer optimistisch. In de eerste twee maanden van het nieuwe kalenderjaar kon FC Volendam tegen een aantal directe concurrenten grote stappen zetten op weg naar verlenging van het eredivisieschap. Tegen Almere City FC, Heracles Almelo en Fortuna Sittard moest het gebeuren. Als daaruit drie keer een overwinning behaald zou worden kon FC Volendam zich in rustiger vaarwater begeven. De praktijk wees echter al snel anders uit. Een punt was de schamele oogst.

De spelersgroep waarmee Regilio Simons en Michael Dingsdag het moeten doen, is niet volwaardig voor nog een succesvol eredivisiejaar. De selectie die Team Jonk nagelaten heeft, is uit balans en onervaren. De jonge groep die het afgelopen jaar de basis vormde van het twee keer gedegradeerde Jong Volendam is niet van die kwaliteit om de uitgeklede selectie op niveau te houden. Hoewel, daar wordt door een aantal clubs anders over gedacht. Flip Klomp vindt onderdak bij KHFC Haarlem, Koen Blommestijn is onderweg naar Italië, Lequincio Zeefuik stapt over naar AZ en Billy van Duijl staat in de belangstelling van Go Ahead Eagles en Torino. Op de een of andere manier zijn al deze spelers kennelijk te licht voor FC Volendam. Dat haalde zelf nieuwe jongelingen zoals Vivaldo Semedo en Axel Guessand. Voor de niet ingevoerde Volendamvolger is hier geen touw aan vast te knopen. FC Volendam weet deze emmer kikkers niet te managen valt.


Bij de transfer van Lequincio Zeefuik mag men zich overigens afvragen of er een nieuw Tanootje in de maak is. Kevin Tano speelde een paar jaar geleden vier wedstrijden de pannen van het dak. Gratis vertrok hij al snel naar FC Dordrecht, waar hij na wat invalbeurten van het toneel verdween. Van het vervolg van zijn voetbalcarrière is nooit meer wat vernomen. Sommige spelers moeten niet weggaan. Dean James speelt nooit meer bij Go Ahead Eagles bijvoorbeeld.

Zondag speelt FC Volendam uit tegen FC Utrecht, waarna een week later PSV naar Volendam komt. Twee wedstrijden tegen clubs die vermoedelijk niet met een bus voor de deur spelen. In de commentaren van de FC-trainer en de aanvoerder na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard werd geopperd dat FC Volendam dan beter kan laten zien wat het waard is. Het krijgt dan meer ruimte om zelf iets aan het spel toe te voegen. Wat dat inhoudt, was afgelopen zondag in de laatste tien minuten te zien, toen er aanvallend eindelijk vuur in het spel gelegd werd. Als FC Volendam achterin orde op zaken houdt en zich misschien opnieuw gunstig gesteund voelt door de VAR zoals in het vorige seizoen, zou er zomaar wat te halen zijn in Utrecht. Wetend echter dat de Domstedelingen al sinds de nederlaag in Volendam niet meer verloren hebben! Aan FC Volendam de eer om die serie te doorbreken. Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer