PSV uit – Doelpunten als rijpe appels

0 reacties


Toen het competitieprogramma bekend werd in juli, gniffelde menig Volendammer. De uitwedstrijd tegen PSV stond precies tussen twee Europese wedstrijden van PSV. Maar de KNVB dacht met de ‘topclubs’ mee en gaf PSV, FC Twente en AZ een vrij weekeinde om punten binnen te halen voor de UEFA-ranglijst, waarop beslist wordt hoeveel clubs een land mag inschrijven voor de Champions League. Nederland heeft nog een paar punten nodig voor die vaste tweede plaats, waarvoor nu nog voorwedstrijden gespeeld moeten worden. Voor PSV en FC Twente bracht het geen soelaas, maar AZ plaatste zich wel. PSV heeft als troostprijs deelname aan de Europa League geoogst.

Dus belandde FC Volendam in een Engelse week met FC Twente thuis, PSV uit en Sparta Rotterdam uit. de start van die week was afgelopen zondag veelbelovend. Wat bijna niemand durfde te voorspellen, werd werkelijkheid. Sinds 2004 had FC Volendam niet meer van FC Twente gewonnen. Nu stond, mede dankzij voortreffelijk keeperswerk van Filip Stankovic, 1-0 op het bord na 95 minuten.

 

Een stukje geschiedenis

Wie over alle cijfers van het voetbal in Volendam sinds 1954 beschikt, ziet iets heel opvallends als PSV in beeld komt. RKSV Volendam en FC Volendam hebben nog nooit een wedstrijd in het PSV-stadion gewonnen. FC Volendam heeft in alle stadions in Nederland overwinningen geboekt. Er werd gewonnen bij Ajax, er werd gewonnen bij Feijenoord, maar nog nooit bij PSV.  De beste resultaten boekte FC Volendam in het seizoen 1992-1993. In de annalen valt te lezen:

  

17 jan. 1993 FC Volendam – PSV 3-1 (video onderaan)

  1. Hans Bond 1-0, 27. Romario 1-1, 41. Jorg Smeets 2-1, 65. Tom Sier 3-1

Scheidsrechter Van Vliet – 5500 toeschouwers

Gele kaarten: René Binken (FC Volendam), Van Tiggelen en Hoekstra (PSV)

 

Na 25 jaar had FC Volendam eindelijk weer een overwinning op PSV te pak­ken. Met groot vertoon van macht trok FC Volendam de lijn-Korbach door. Koploper PSV had weinig in te brengen.

 

31 mei 1993 PSV – FC Volendam 2-2

 52. 0-1 Hans Bond, 75. 0-2 Frank Berghuis, 84. 1-2 Kalusha, 88. 2-2 Robert Molenaar (eigen doel)

Scheidsrechter Van der Ende – 25.000 toeschouwers

 

FC Volendam bracht bijna PSV een thuisnederlaag toe, maar een kopbal van Robert Molenaar over de uitlopende Edwin Zoetebier voorkwam PSV’s complete afgang.

Thuis was de openingsgoal van Hans Bond een droom die uitkwam. Later in de wedstrijd bleek uitblinker Tom Sier de grote motor achter dit succes. In de uitwedstrijd kwam FC Volendam op 0-2 maar een misverstand tussen Robert Molenaar en Edwin Zoetebier leverde PSV in de slotminuten toch nog het gelijke spel op.

 

FC Volendam heeft ook trieste herinneringen aan PSV. Bijvoorbeeld de 10-0 nederlaag in 1998. Het echte historische dieptepunt van de club, die daarmee ook op meer dan honderd tegendoelpunten kwam in een seizoen. De laatste thuisoverwinning op PSV was in 1993-1994. FC Volendam ontmoette PSV ook vijf keer in de beker. De laatste keer was dat hier in Volendam in 2017. PSV schakelde FC Volendam alle vijf keer uit, al had in 1989 de scheidsrechter daar een grote hand in. Een bal boven op de schouder van Jack Kemper werd tot strafschop gebombardeerd, wat 2-1 betekende. 

 

PSV is een van de clubs die in 2013 in de eerste divisie inschoof met een beloftenteam. Door het faillissement van Veendam en AGOVV waren er nog maar zestien eerstedivisieclubs. In goed overleg werd gekozen voor de instroom van Jong-elftallen. FC Twente was een van de eersten. Al na twee seizoen werd het team daaruit teruggetrokken.

Joey Veerman

Hoe de wedstrijd woensdag ook uitpakt deze woensdag, veel Volendammers zullen met andere ogen de wedstrijd volgen dan voorheen. Hoewel hij niet de eerste Volendammer is, die in het PSV-shirt speelt, heeft hij toch weer heel wat losgemaakt in het dorp. Hem gingen Edwin Zoetebier en Wim Jonk al voor, met veel succes, maar de wijze waarop Joey zich zo snel een basisplaats eigen maakte, roept respect op. Voor FC Volendam is het te hopen dat hij zijn kruit niet helemaal verschiet, want met een mooie uitslag uit Eindhoven terugkomen zou een geweldige opsteker zijn voor de komende weken.

Cor Tol