FC Volendam was gewaarschuwd. De tussenkomst van Van Seumeren veertien dagen geleden in de kleedkamer van FC Utrecht kon ongetwijfeld leiden tot een ontketend FC Utrecht. Aanvankelijk leek het daar ook op, maar toen FC Volendam grip op hun spel kreeg, was er in het veld geen sprake meer van een mogelijke walk-over. Integendeel, FC Volendam hiel zich knap staande en sleepte een echt wel verdiend punt uit Utrecht mee. De 0-0 had echter wel een merkwaardig verhaal.

FC Volendam weer compleet

Door de terugkeer van Xavier Mbuyamba  en Gaetano Oristanio na hun schorsingen kon de staf weer een elftal neerzetten dat hoge verwachtingen kon waarmaken. Wie echter de wedstrijd alle 102 minuten gevolgd heeft, zag dat het bepaald niet van een leien dakje ging. Met name de terugkeer van Xavier Mbuyamba vroeg alle aandacht van het hele elftal. De zeer geïnspireerde en tot nu toe hooggewaardeerde lange Limburgse verdediger had pakweg twintig minuten nodig om zijn draai te vinden. In die eerste periode was hij er bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor dat FC Utrecht zich lekker kon uitleven. Met name door Filip Stankovic bleef de schade uit. Voor Xavier Mbuyamba was het een opluchting dat zijn eerste loepzuivere pass op Derry John Murkin bijna het eerste doelpunt voor FC Volendam opleverde. Ragfijn was de pass van Derry John Murkin dwars voor doel langs, maar de inkomende tenen waren te kort. In het tweede deel van de eerste helft had FC Volendam weinig meer te duchten van de thuisclub. Tot kort voor de rust. Eindelijk wisten de aanvallers van FC Utrecht door de paarse muur te snijden, wat 1-0 leek op te leveren. De paal en Filip Stankovic voorkwamen op miraculeuze wijze echter een Utrechts doelpunt.


Hoofdrol voor de VAR

Gaandeweg de tweede helft werd de aanhang van FC Utrecht ernstig op de proef gesteld. FC Volendam gaf amper iets weg en wist FC Utrecht ver van het doel te houden, maar heel af en toe piepte en kraakte het achterin toch. Eerst wist Viergever te scoren, maar de VAR greep in wegens buitenspel. Vervolgens werd een doelpunt afgekeurd omdat heel het Volendamelftal aan Richard Martens duidelijk maakte dat de bal over de zijlijn was geweest. Het was een kwestie van millimeters, maar het doelpunt van Ramselaar ging niet door. Ook voor een derde keer greep de VAR in. Nu scoorde Douvikas, maar deed dat zo nauw langs Dost, die het zicht van Filip Stankovic ontnam, dat ook de geldigheid van deze goal werd ingetrokken. Drie keer ontsnapte FC Volendam aan een achterstand, die gezien het vele balbezit van FC Utrecht wel verklaarbaar zou zijn. Wie er niet bij was en alleen de samenvatting op NPO1 heeft gezien, zou tot de conclusie kunnen komen, dat FC Volendam goed wegkwam. De waarheid was, dat ook FC Utrecht af en toe de handjes mocht dichtknijpen. Met name als FC Volendam uitbrak over links, of als Henk Veerman goed in het centrum werd weggestuurd, waren er best mooie kansen voor FC Volendam. Het geloof in eigen kunnen, dat nog altijd wel een duwtje kan gebruiken om het toch nog slordige samenspel flink te verbeteren en in het laatste kwartier ook de gesloopte conditie stonden echter een niet helemaal verdiend Volendamdoelpunt in de weg. Met de 0-0 kreeg FC Utrecht misschien iets te weinig, maar een nederlaag had FC Volendam toch ook niet verdiend. De manier waarop FC Volendam de 4-0 thuisnederlaag tegen FC Utrecht revancheerde, geeft het elftal veel vertrouwen om op dezelfde wijze SC Heerenveen tegemoet te treden.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots / Rob Lezer

 

 

error: © FotoPersBureau Lezer