Tegenstander FC Utrecht was er net als FC Volendam aan gelegen om in de kelder van de eredivisie de noodzakelijke punten te verkrijgen. Utrecht had met 2 punten meer op de ranglijst de kans op Ajax voorbij te komen. De 1-0 winst ging echter naar FC Volendam. De wedstrijd zelf had als snel een bijzondere wending, door een overtreding van Utrecht speler Viergever op Lequincio Zeefuik. De VAR moest er in de 5e minuut aan te pas komen om de eerste getrokken gele kaart te laten aanpassen naar Rood.

De wedstrijd begon met een leeg uitvak. De beslissing om de wedstrijd te starten zonder Utrecht supporters werd genomen vlak voordat de bus met supporters Volendam zou bereiken. De Veiligheids Driehoek kreeg het bericht dat de gasten uit het uitvak zouden uitbreken. Dit na mogelijke opvolging van het incident, van vorig seizoen. Uit angst voor rellen had de lokale driehoek (burgemeester van Edam-Volendam, politie en openbaar ministerie) op het laatste moment besloten dat de fans niet mochten komen.

De eerste helft kenmerkte zich, door een FC Volendam die graag op balbezit wilde spelen. De bal ging het veld rond en FC Utrecht trok zich terug rond de 16. Het continu breed spelen en weer terug voetbal van FC Volendam, leverde maar een paar kansen op. Met 10 man wist FC Utrecht slechts 3 halve kansen te creëren. Soms leekt het spel op een handbal wedstrijd. De beste kans kwam van Robert Mühren die de keeper van Utrecht niet kon verschalken. Eén keer kwam Utrecht er gevaarlijk uit, Volendam-doelman Mio Backhaus moest heel ver zijn doel uit om Isac Lidberg te stuiten.

Toch bleef Volendam met één man meer de betere ploeg tot het doelpunt viel. Zeefuik kreeg diverse kopkansen, maar weinig effectief. De 1-0 viel  tien minuten na rust. Garang Kuol nam een fraaie pass van Milan de Haan aan, die uitstekend doortikte naar Robert Mühren, die scoorde met een intikker.
De meeste dreiging in de wedstrijd kwam over rechts waar Bilal Ould-Chikh heerste. Zijn voorzetten voor de goal kwamen wel aan, maar werden niet afgewerkt tot een doelpunt.

Met de wissel in de 65e minuut kwam Mats Seuntjes erin, die bij Utrecht dit seizoen nog niet tot scoren kwam. De dreiging van Utrecht was meteen merkbaar. Seuntjes was meerdere keren de vrije man in de slotfase. Eerst kon hij vrij op de keeper af van FC Volendam en even daarna een kopbal, die werd gepareerd door doelman Backhaus. Het was een rommelige wedstrijd waarin FC Volendam liet zien, geen stappen te maken in hun spel. Want de magere 1-0 had ook een gelijk spel kunnen worden.

Robert Mühren was enorm opgelucht na de eerste zege van het seizoen. “Ik denk wel dat we dit even nodig hadden, niet normaal. Als je zoveel wedstrijden op rij niet wint, gaat dat er toch bij je inknijpen als ploeg. We hadden nog wel moeite tegen tien man, Utrecht speelde het klein, en wij zijn nog niet goed genoeg aan de bal. Maar het is heel lekker”, vertelt Mühren bij ESPN. “Ik denk dat zij dit ook wel verdienen”, vertelt de spits over de supporters. “Zij zijn ook blij. Dat is mooi. We staan niet meer laatste en kijken alleen nog maar naar boven.”

Het wachten is nu op de beschikbaarheid van de afwezige spelers. Hopelijk  kunnen zij de gewenste versterkingen zijn waar behoefte aan is. FC Volendam heeft de laatste plaats overgedragen aan FC Utrecht en dat geeft de supporter hoop.

Tekst: Rob Lezer

error: © FotoPersBureau Lezer