Vier minuten had FC Twente nodig om FC Volendam op de knieën te krijgen. Al binnen twintig minuten was het voor FC Volendam over en uit. de eerste helft liet vervolgens nog wel enig vermaak zien, maar wat de 30000 toeschouwers na rust te zien kregen, deed pijn aan de ogen. Voor FC Twente hoefde het niet meer. FC Volendam liet zien dat de twee hoogstandjes tegen Ajax en AZ met dit voetbal beslist geen vervolg zouden krijgen. De rode kaart voor Gaetano Oristanio en het spugen naar de scheidsrechter vorige week grepen dieper in het elftal dan alleen de verliespunten tegen AZ. Het stramien van het team was in Enschede ver te zoeken.

Heel stiekem werd gehoopt dat FC Twente de bekerwedstrijd van afgelopen donderdag tegen Ajax in de benen had. Het tegendeel bleek al snel. Niet alleen oogde de Enschedese ploeg okselfris, de irritatie van de nederlaag tegen Ajax en misschien meer nog de irritatie van de in Volendam geleden 1-0 nederlaag werkten als honing voor de Twentse beer. Het eerste kwartier leek FC Volendam de zaak onder controle te hebben. FC Twente speelde echter met een zekere gelatenheid en rust, dat FC Volendam erdoor wegdommelde. De eerste de beste echte diepe bal van Pröpper was goud waard. Brenet sprong in het gat en legde Volendam in de luren. Nog in dezelfde minuut kreeg de thuisploeg ongekende medewerking, een verkeerde terugspeelbal belandde in de voeten van Cerny, die alleen nog maar langs Filip Stankovic hoefde te schieten.

FC Volendam kromp als aangeschoten wild in elkaar. Nog geen drie minuten later werd het vonnis definitief. Een corner werd slecht ingeschat wat Hilgers een vrije schietkans gaf. Met 3-0 nam FC Twente meteen duidelijk veel gas terug. Toch leek het 4-0 te worden, maar Van Wolfswinkel werd voor buitenspel teruggefloten. Twee vrije trappen van Carel Eiting leverden vervolgens niets op. In de slotfase van de eerste helft liet FC Volendam even zien dat het toch meer kan dan tegenhouden. Een redelijk schot van Francesco Antonucci was een makkelijke prooi voor Understall. Ook de kopbal van Robert Mühren miste de verfijning die nodig zou zijn om zichzelf enig zicht op een beter resultaat te geven. Met de 3-0 ruststand werd het spelbeeld geen geweld aangedaan.

Een minuut na rust schoot Cerny op de paal, wat een nieuwe waarschuwing moest zijn. Maar FC Volendam bleef ideeëloos, tempolos en vooral zeer onverzorgde doorspelen. Veel wissels moesten voor meer elan zorgen. Voor Francesco Antonucci, Florent Sanchez da Silva, Derry John Murkin, Damon Mirani en Josh Flint kwamen Dean James, Bilal Ould-Chikh, Darryl van Mieghem, Benaissa Benamar en Ibrahim El Kadiri in het veld. veel leverde dat niet op. de enige die een doelpoging waagde, was Bilal Ould-Chikh, maar zijn schoten gingen ver over. Ook Vlap schoot nog op de paal, zodat FC Volendam een grotere nederlaag bespaard bleef. In de slotminuut kreeg FC Twente nog een unieke kans op zestien meter van het doel, maar ook die werd tenietgedaan. Al met al moet FC Volendam zich richten op de komende wedstrijden, waarin wellicht meer eer te behalen valt. In ieder geval punten die de afstand van de onderste plekken moeten vergroten.

Tekst: Cor Tol

Foto’s: ProShots

error: © FotoPersBureau Lezer