Met vrijwel dezelfde spelers als in de eerste drie wedstrijden trad FC Volendam in Sittard aan tegen Fortuna. De gastheren hadden ongeslagen uit de eerste vier wedstrijden zes punten behaald, onder andere twee keer 0-0 tegen Ajax en Feijenoord. FC Volendam daarentegen wachtte nog altijd op het eerste winstpunt. Van veel optimisme was dan ook geen sprake. Precies zoals de cijfers konden voorspellen, gebeurde ook. De vierde nederlaag was een feit. Met 3-1 mocht Fortuna Sittard volkomen terecht weer een overwinning bijschrijven.

FC Volendam won de toss, waardoor het Fortuna Sittard in de eerste helft naar het fanatieke deel van het eigen publiek liet voetballen, in de hoop dat die massale druk in de tweede helft te voorkomen zou zijn. Vanaf de aftrap bleek dat de thuisclub er alle zin in had op nieuw punten aan het totaal te gaan toevoegen. Met name in het eerste half uur had FC Volendam amper iets in te brengen. Het duurde ruim tien minuten eer er van enige opbouw sprake was.  Maar ook Fortuna Sittard was niet erg succesvol in de aanval. Als er dan toch gevaar dreigde, stond daar Mio Backhaus een uitstekende partij te keepen. In het laatste kwartier voor rust kwam er wat meer ploegverband in het Volendamspel.

Bilal Ould-Chikh snapte dat zijn directe tegenstander eerder aangepakt moest worden. Deze Dijks gooide er nog een schepje bovenop, pakte Bilal Ould-Chikh stevig aan en kreeg geel. Echte schade had de rappe buitenspeler niet opgelopen, want uitgerekend hij was het die vijf minuten voor de rust de bal vrijspeelde en Garang Kuol vrij zag staan. Wat niemand verwachtte en ook volledig tegen het spelbeeld inging, was het schot dat de Australische international losliet. Doelman Pandur was kansloos, FC Volendam leidde tegen alle logica in met 0-1. FC Volendam zelf ontsnapte aan de overkant kort daarvoor miraculeus. Eerst een schot tegen de lat en de rebound via Benaissa Benamar was corner. Het veldoverwicht van Fortuna Sittard was enorm, maar de ruststand was verrassend 0-1.

In de tweede helft was het spel van Fortuna Sittard niet anders. FC Volendam had helemaal niets in te brengen. De Limburgers hadden totaal geen moeite met FC Volendam dat achterin ogen en voeten te kort kwam. Binnen een kwartier was de stand omgedraaid. Eerst maakte Fortuna Sittard goed gebruik van de chaos die ontstond na een blessurebehandeling van Brian Plat. Ozyakup scoorde knap in het hart van de verdediging. Kort daarna liet Milan de Haan zich op rechts piepelen zonder rugdekking van Brian Plat. De vrije doortocht leverde Fortuna Sittard de 2-1 op van Noslin. Een machteloos en vrijwel uitgeput FC Volendam moest hopen op een bevlieging. Fortuna Sittard ging massaal terug, verwachtend dat dat bevrijdende derde doelpunt ook nog wel zou vallen. maar van kansen was geen sprake, FC Volendam kwam in het stuk niet voor. Kort voor tijd was het Halilovic die het uitgebluste FC Volendam volledig knock out achterllet. De 3-1 was niet vertekend, Fortuna Sittard was anderhalve maat te groot voor een eredivisie onwaardig Volendamelftal.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer