Na de interlandonderbreking, die met de beide wedstrijden van het grote Oranje de toeschouwers niet bepaald op het puntje van de stoel zette, hervat FC Volendam de competitie met twee uitwedstrijden voordat op 16 april PSV naar Volendam komt. Het goede gevoel waarmee FC Volendam de eerste reeks wedstrijden na de winterstop afsloot vraagt om een vervolg. Op papier twee stevige middenmoters, FC Utrecht en SC Heerenveen, maar in de praktijk moeten ook zij laten zien dat het voetbal in de eredivisie meer vraagt dan neerkijken op de onderste helft. Door de play-offs voor extra Europatickets hebben beide nog veel om te winnen. FC Volendam daarentegen wil graag laten zien dat met de terugkeer van Gaetano Oristanio het elftal weer compleet is. Dat moet een stimulans zijn om die laatste negen punten die lijfsbehoud betekenen, beslist te verdienen zijn.


Een klein stukje geschiedenis

Thuis tegen FC Utrecht werd het op 12 november 0-4. FC Utrecht kwam al gauw met 0-1 voor, wat FC Volendam bepaald niet tot fel verweer aanzette. Integendeel. De Utrechters hadden van FC Volendam niets te duchten. Een vol uur lang was er van kijkspel geen sprake. In de laatste twintig minuten gaf FC Volendam de hele wedstrijd uit handen. Van 0-1 werd het kinderlijk eenvoudig 0-4. Het enige vertier was op de Hekside waar het protest tegen ‘zwarte piet’ alle aandacht opeiste. Voor FC Volendam leek een ondergrens bereikt in een steeds dieper moeras. Qatar kwam op een goed moment. In januari bleek al snel wat die winterpauze betekende.


Wat zijn de kansen?

Wie op ESPN de laatste wedstrijd van FC Utrecht in de Galgenwaard volgde, kon er niet onderuit de beelden van Van Seumeren, de eigenaar van FC Utrecht te zien. Zijn ergernis over wat FC Utrecht liet zien, bereikte een kookpunt. In de Utrechtkleedkamer was het na afloop “ongezellig”. De volgende dag werd dat netjes afgehandeld. Maar wat voor gevolgen deze interceptie voor de ploeg zal hebben, moet zondag blijken. FC Volendam zal zich er terdege van bewust moeten zijn, dat het FC Utrecht dat komend weekeinde aantreedt, een ander zal zijn dan dat van twee weken geleden. Het zal een getergd FC Utrecht zijn. De kans dat FC Volendam punten kan pakken is daarmee niet groter geworden. Anderzijds zal een agressiever FC Utrecht ook meer speelruimte laten voor de mogelijkheden die FC Volendam toch altijd weer weet te scheppen. Zelfs Arne Slot moest beamen dat FC Volendam tot veel in staat is. De boodschappen aan de nu weer complete ploeg zal eenvoudig zijn. Revanche voor de 0-4 in eigen huis en een voetballend antwoord op een ontketend FC Utrecht.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots / Rob Lezer / Archief

 

error: © FotoPersBureau Lezer