De wedstrijd die FC Volendam op Paaszaterdag in Heerenveen speelde, lokte zowel in de media als bij de spelers veel reacties op. Heel positieve, omdat FC Volendam met name in de tweede helft blijk gaf over meer potentie te beschikken dan vooraf gedacht. Maar ook teleurgestelde reacties, omdat FC Volendam ondanks de prima resultaten in 2023 het geloof in eigen kunnen onvoldoende uitbuit. De wijze waarop SC Heerenveen twee keer eenvoudig kon scoren, gaf veel stof tot nadenken voor de Volendamspelers. De wijze waarop Henk Veerman van twee prachtige kansen bediend werd, stemde weer tot grote tevredenheid. Dat een kans niet verzilverd werd, bleek later cruciaal. Met een gelijke stand de rust ingaan, dat zou terecht geweest zijn. SC Heerenveen speelde niet de pannen van het dak, maar FC Volendam was te timide om dat alsnog waar te maken. Komende komt FC Volendam PSV tegen, een ploeg van een totaal ander kaliber. Sowieso is dit de laatste wedstrijd tegen een club uit de top vijf dit seizoen. Tegen AZ en Ajax werd een punt gepakt, tegen Feijenoord leek dat bijna te lukken. FC Twente was een maatje te groot op dat moment. En nu komt PSV naar Volendam.

Een klein stukje geschiedenis

Wie doemdenkt, heeft aan de uitslagen van de laatste vijf thuiswedstrijden tegen PSV genoeg. FC Volendam zou kansloos zijn. In die vijf wedstrijden kreeg FC Volendam 24 doelpunten om te oren. Wie positief denkt, ziet dat de laatste uitslag in Volendam 3-5 was, een prachtige uitslag, zonder punten weliswaar, maar FC Volendam werd bepaald niet weggespeeld. Dat gebeurde wel in de meest recente uitwedstrijd van FC Volendam in Eindhoven. Binnen de kortste keren stond het 3-0. Henk Veerman maakte nog wel een prima tegengoal, maar de geoliede machine van PSV liep vlot door naar 7-1. Die uitslag riep herinneringen op aan het diepste dieptepunt dat FC Volendam ooit opliep, ook bij PSV. In 1998 werd het 10-0. Cijfers die PSV vleugels zullen geven, maar ook om een antwoord van FC Volendam vragen.Doelsaldo

Met nog zes wedstrijden te gaan zijn de rekenaars volop aan de slag gegaan om een voorspelling te kunnen doen op de afloop. Een van de factoren die een rol kan spelen, is het gelijk eindigen in de stand. In de vaderlandse voetbalcompetitie is dan het doelsaldo doorslaggevend. PSV is met Ajax in een felle strijd gewikkeld om de tweede plaats achter Feijenoord. Ajax heeft een beter doelsaldo, wat PSV graag wil goedmaken. Het ziet vooral kansen tegen clubs van het rechter rijtje. FC Volendam is komende zondag het eerste slachtoffer. FC Volendam daarentegen beseft dat het na Excelsior het slechtste doelsaldo van de concurrenten voor plek 16 heeft. Zelf scoren en achterin geen averij oplopen, kan in de beslissende eindronde een bonuspunt betekenen. De opdracht is om de doelpuntenhonger van PSV te temmen en zelf wellicht voor een daverende verrassing te zorgen. Er mag vanuit gegaan worden dat de naïeve start zoals in Eindhoven in augustus niet opnieuw gebeurt. Met de wedstrijdmentaliteit die FC Volendam liet zien tegen Ajax, AZ en Feijenoord kan misschien ook PSV getemd worden. Dan wordt het voor de volle bak zondag een prachtige middag.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots / Rob Lezer / Archief

error: © FotoPersBureau Lezer