In een uitstekende wedstrijd heeft FC Volendam afgelopen zondag PSV het vuur flink aan de schenen gelegd. Twee momenten van onbedachtzaamheid kostten FC Volendam voor rust twee counters van PSV, die efficiënt werden afgewerkt. FC Volendam stelde daar heel wat tegenover, maar de individuele kwaliteit van de ploeg uit Eindhoven nekte FC Volendam op beslissende momenten. Na de 0-2 ruststand kwam FC Volendam nog wel ijzersterk terug, maar meer dan 2-3 zat er niet in.

Volwassener voetbal

Werd in Eindhoven in het begin van de competitie op uiterst naïeve wijze een gênante 7-1 nederlaag geleden, deze keer was het in het Kras Stadion andere koek. FC Volendam liet zien heel veel geleerd te hebben. Al vanaf de eerste wedstrijd in 2023, uit tegen Sportclub Cambuur, tapte FC Volendam uit een veel volwassener vaatje. Geen open huis meer, geen blind aanvallend voetbal waarvoor in deze ploeg niet de spelers staan om dat waar te maken. Veel meer vanuit een gesloten verdediging loeren op de kansen die zich elke wedstrijd wel voordoen, dat was het basisprincipe de afgelopen maanden. Dat leverde al eenentwintig punten op. Bijna voldoende om lijfsbehoud in de eredivisie veilig te stellen.

Tegen PSV startte FC Volendam weliswaar opnieuw met een vijfmans verdediging, maar beperkte zich bepaald niet tot ‘tegenhouden’. Omdat PSV er ook de gelegenheid toe bood, kwam FC Volendam soms sterk over de middenlijn. Binnen het eerste half uur had dat zelfs de 1-0 kunnen betekenen, als Henk Veerman zich gerealiseerd had hoe groot de kans was. Het massale enthousiaste publiek vroeg zich af hoelang PSV zo zou toekijken en hoelang FC Volendam zich zo durfde te blijven manifesteren. Het antwoord kwam al snel. In een kansrijke aanval dacht Henk Veerman een listig passje te geven, maar verkeek zich op zijn tegenstander. Razendsnel werd Joey Veerman in het spel betrokken. Zijn splijtende pass op Guus Til was cruciaal. Het hoogstaande FC Volendam kreeg een geslepen counter om te oren die door Luuk de Jong simpel werd afgemaakt. Kort voor rust kreeg FC Volendam een tweede tik. Ook nu weer was het Joey Veerman die FC Volendam de das omdeed. Nu was het Til zelf die heel fraai afrondde.

Andere puntentelling?

Hoe dapper FC Volendam ook gespeeld had, hoe groot ook het vertrouwen van de staf in het toch weer veel aanvallender willen voetballen, de stemming op de tribune sloeg nog niet door naar kans-op-een-punt. Dat veranderde tien minuten na rust. FC Volendam had de handschoen opgepakt, vol overgave werd geknokt voor een beter resultaat. Uit een hoekschop kopte Xavier Mbuyamba knap raak, waarmee het stadion volledig aan de kook raakte. Voor korte duur. Al drie minuten later werd een hoekschop van PSV bij de tweede paal teruggelegd, waardoor Til opnieuw kon scoren. Toch was FC Volendam niet geslagen. Uitblinker Gaetano Oristanio ondernam al snel na deze domper de zoveelste dribbel dwars door de PSV-verdediging. Hij zag Darryl van Mieghem kansrijk staan, wat 2-3 betekende.  FC Volendam leek er klaar voor de gelijkmaker te kunnen aantikken. Even leek Joey Veerman dat te voorkomen, maar in ideale positie schoot hij de bal over het Volendamdoel. PSV wisselde verdedigend, angstig averij op te lopen. De wedstrijd werd grimmiger, er vielen vier gele kaarten en meer overtredingen, maar bovenal leken de spelers gesloopt. Hoe spannend de slotfase ook was, PSV gaf geen krimp en FC Volendam had de kracht niet meer om het sloopwerk goud te omranden. Wel waren er nog heel mooie gelegenheden voor Oskar Buur, Gaetano Oristanio en Darryl van Mieghem, maar die misten de finesse en dat beetje geluk. Als elke helft zijn eigen punten had opgeleverd, had FC Volendam voor de tweede helft de volle winst behaald, maar die andere puntentelling is er nooit van gekomen, helaas.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots

error: © FotoPersBureau Lezer