De boete werd opgelegd vanwege wanordelijkheden door aanhang van FC Volendam bij gelegenheid van de wedstrijd FC Volendam – FC Emmen d.d. 4 maart 2023, te weten: het afsteken van vuurwerk. Ook FC Twente en PSV kregen hiervoor een boete van respectievelijk   € 10.000 en € 11.000. 
FC Groningen kreeg in maart een boete van € 10.000 voor een wedstrijd op 13 november 2022. Ajax kreeg € 17.500 boete voor de klassieker in de Arena en Feyenoord voor de klassieker in de Kuip, slechts € 7,500 voor dezelfde feiten.

Het is dan ook afwachten wat de KNVB gaat doen met de bekerwedstrijd in de kuip, waarbij de wedstrijd enkele minuten later pas kon starten. Welke clubs zij gaan veroordelen. 

In 2020 en 2021 hebben de supporters van FC Volendam een aardige aanslag gedaan op de kas van FC Volendam. Zo kreeg de club aan het begin van de Corona crisus een  boete van € 2,500 en jaar later twee boetes van € 5000. 

Dat de clubs nu pas veroordeeld worden, kan de komende maanden nog vervelend worden voor het afsluiten van het boekjaar van diverse clubs, omdat de boetes vaak bij herhaling een aanslag zijn op de kas van de club.

Ook in het verleden hebben verschillende Eredivisie-clubs boetes ontvangen voor het afsteken van vuurwerk door supporters. Enkele grote voorbeelden zijn:

  • Feyenoord: In november 2019 kreeg Feyenoord een boete van € 15.000 vanwege het afsteken van vuurwerk door supporters tijdens de uitwedstrijd tegen Young Boys in de Europa League.

  • Ajax: In september 2019 kreeg Ajax een boete van € 50.000 vanwege het afsteken van vuurwerk door supporters tijdens de thuiswedstrijd tegen Lille in de Champions League.

  • PSV: In maart 2019 kreeg PSV een boete van € 27.500 vanwege het afsteken van vuurwerk door supporters tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Het afsteken van vuurwerk door supporters is verboden en kan leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel supporters als spelers. Op het afsteken van vuurwerk/fakkels staat een stadionverbod van achttien maanden en een boete van tenminste € 450,-. Ook zullen boetes / schades die FC Volendam ondervindt worden doorbelast op de afsteker.

 

 

error: © FotoPersBureau Lezer