Euforie, of in goed Nederlands een opperbeste stemming, heerste er afgelopen weekend zowel in het kamp van FC Volendam als van NEC Nijmegen. FC Volendam liet tegen alle verwachting van de kenners in een uitstekende indruk achter thuis tegen Vitesse. Op de 2-0 viel weinig af te dingen. Zondagsavonds speelde NEC Nijmegen uit tegen Excelsior. Met schijnbaar het grootste gemak werd een 0-3 overwinning neergezet. In de voorbije trainingsdagen zal zowel op de velden van NEC Nijmegen als in het stadion van FC Volendam met een dikke glimlach teruggekeken zijn op afgelopen weekend, maar ook met het nodige optimisme naar komende zaterdag. Nu ontmoeten ze elkaar in De Goffert, een stadion waarin FC Volendam in de voorgaande 23 wedstrijden maar een keer won en zes keer gelijkspeelde.


Een klein stukje geschiedenis

FC Volendam mocht er in 1996 getuige van zijn dat Bart de Graaf in zijn thuishaven BNN te doop hield. Een splinternieuwe omroeporganisatie met wat scherpe en vooral humoristische randjes, bleek later. De sfeer die avond in Nijmegen was uitstekend, voor het thuispubliek. FC Volendam had weinig weerwoord. Met 3-0 droop de ploeg af. Dat onaangename gevoel herhaalde zich daarna nog een aantal keren. De twee dieptepunten waren de 6-1 nederlaag in 2008, na een 5-0 ruststand en de 7-0 in 2015, toen NEC Nijmegen met groot vertoon van macht naar de eredivisie promoveerde. Ook in de laatste twee eerste divisieseizoenen was het voor FC Volendam slecht kersen eten in De Goffert. Met 5-1 en 1-0 werd FC Volendam teruggestuurd.


Wat mag zaterdag verwacht worden?

NEC Nijmegen heeft 27 punten uit 22 wedstrijden met slechts vijf nederlagen. Al twaalf keer werd gelijkgespeeld. De Nijmeegse ploeg scoort niet royaal. Gemiddeld iets meer dan een doelpunt per wedstrijd. Daarvan werden er in augustus vier in en tegen Volendam gemaakt. Zij spelen dus bijzonder graag tegen FC Volendam. Tot afgelopen weekend had NEC Nijmegen pas zes keer in een uitwedstrijd gescoord, waarvan dus vier in en tegen Volendam. Tegen Excelsior kwamen er plotseling weer drie doelpunten bij. Een derde van de Nijmeegse doelpunten viel in uitwedstrijden, twee derde thuis. NEC Nijmegen heeft pas 22 tegendoelpunten, een per wedstrijd. FC Volendam heeft meer dan het dubbele aantal tegen, waarvan tachtig procent opgelopen werd voor de winterstop.
In de afgelopen weken loopt FC Volendam veel minder averij op. Dat maakt een voorspelling voor het resultaat komende zaterdag bijzonder lastig. NEC Nijmegen scoort regelmatig, niet driftig vaak, maar geeft ook amper een kans weg. FC Volendam heeft ook geen overweldigende doelpuntenproductie, maar lijkt wel een grendel voor de achterdeur gevonden te hebben. Vanuit de Nijmeegse statistiek gezien is de kans op een gelijkspel levensgroot. Vanuit de ontwikkeling in de wedstrijden in de laatste weken hoeft FC Volendam zich niet helemaal kansloos te achten. Het zou voor de nog steeds groeiende Volendamaanhang te gek zijn als weer eens de volle winst kan worden bijgeschreven sinds 1991.

Tekst: Cor Tol 
Foto: Rob Lezer (Lezer ICT)

error: © FotoPersBureau Lezer