Na de desastreuze start met zes punten uit veertien wedstrijden en een spelopvatting die nieuw succes vrijwel uitsloot is FC Volendam inmiddels onderweg naar een eindklassering die behoud van het eredivisieschap belooft. Daarvoor heeft de staf in uitstekend overleg met de spelersgroep goed werk verricht. De overwintering in Zuid-Spanje bleek een gouden zet. Maar er moet toch nog wel wat gebeuren, wil er opgelucht ademgehaald kunnen worden. In de telefoon van Wim Jonk schijnt te staan dat FC Volendam veertig punten kan halen. Een rekensommetje laat zien in hoeverre dat haalbaar is. Op dit moment heeft FC Volendam 23 punten. Er komen nog tien wedstrijden die zeventien punten zouden moeten opleveren. Dat houdt in dat er nog dertien verliespunten mogen worden opgelopen. Dat zijn drie nederlagen en twee gelijke spelen. Andersom gerekend zijn voor die zeventien punten vijf overwinningen en twee gelijke spelen nodig.

FC Volendam krijgt achtereenvolgens Feijenoord (uit), Fortuna Sittard (thuis), FC Utrecht en SC Heerenveen (uit), PSV (thuis), Sportclub Cambuur (thuis), RKC Waalwijk (uit) Sparta Rotterdam (thuis), Go Ahead Eagles (uit) Excelsior (thuis). Het zou een mooie toto zijn om in te vullen. In welke wedstrijden zou FC Volendam deze zeventien punten kunnen halen? Er mag echter ook vanuit gegaan worden, dat met gemiddeld een punt per wedstrijd in de hele competitie, wat 34 punten zou betekenen, handhaving ook reëel is. Dan heeft FC Volendam nog drie overwinningen en twee gelijke spelen nodig. Dan zou er nog vijf keer verloren mogen worden. Al met al een redelijk vooruitzicht om handhaving binnen bereik te hebben.

Feijenoord uit

Komende zondag speelt FC Volendam om 20.00 uur in De Kuip. Een van de lastigste opgaven dit seizoen. De laatste herinnering aan De Kuip is van 2008, toen het al snel 5-0 stond. Deze week speelde Feijenoord tegen Shaktar Donetsk. Dat zou een aanslag op de fysieke gesteldheid van de Rotterdammers kunnen betekenen. Maar wie het scoreverloop van Feijenoord in deze competitie heeft gevolgd, ziet dat de laatste tien minuten deze ploeg elke wedstrijd weer de kracht geven voor een slotexplosie. FC Volendam zal dus 95 minuten alert moeten zijn om kans op succes te maken. De spelers hebben na de winsterstop laten zien, dat spelen tegen de top-5 andere krachten losmaakt. Thuis werd gewonnen van FC Twente, gelijkgespeeld tegen AZ en uit pakte FC Volendam een punt van Ajax. Als die lijn wordt doorgetrokken, kan ook in De Kuip een succesje worden bijgeschreven. Brian Plat komt terug van een schorsing, de contouren van de rest van de ploeg zijn tegen FC Emmen duidelijk geworden. De snelle spitsen die steeds weer aanspeelbaar wilden zijn, gaven lucht aan de verdediging, waardoor het elftal toch weer wat aanvallender kon spelen. Als Calvin Twigt weer fit is, kunnen de lichtgewichten in de middenlinie op de bank op adem komen.

Een bank overigens die met twaalf man wel erg vol is. Vanaf dat die regel ingevoerd is, spelen veel te veel spelers veel te weinig wedstrijden. Er zitten spelers op de bank die eigenlijk met Jong Volendam zouden kunnen of moeten meedoen. Dat mes kan aan twee kanten snijden. Er is niet zoveel nodig om Jong Volendam in de tweede divisie te houden. Dan zou dat elftal de komende tien wedstrijden met een vaste basis moeten spelen in plaats van een duiventil te zijn. De tweede divisie is een perfecte kraamkamer voor spelers die willen rijpen. Met het op de bank houden bij het eerste elftal en het niet meespelen bij Jong Volendam komen te veel spelers speeltijd tekort.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer