FC Volendam bereidt zich deze week voor de op de laatste wedstrijd voor de vervroegde winterstop. Vanwege het WK speelt de eredivisie niet meer tot 8 januari. Na drie nederlagen op rij tegen SC Heerenveen, AZ en Feyenoord weet de ploeg als geen ander dat er iets gebeuren moet. FC Utrecht komt naar Volendam, een tegenstander waartegen best wel mooie resultaten geboekt zijn in het eredivisieverleden. Maar resultaten uit het verleden tellen in een van de meest onlogische sporten als voetbal beslist niet.


Een klein stukje geschiedenis.

FC Volendam heeft een cruciale herinnering aan het Utrechtse voetbal. In de zomer van 1969 stond DOS onderaan, erboven stonden AZ en Volendam. Bij verlies van DOS zou Volendam aan een derde eredivisiejaar kunnen beginnen, omdat van deze drie het doelsaldo van Volendam gunstig was. DOS moest naar ADO, waar het een overwinning in de schoot geworpen kreeg, een beetje vergelijkbaar met hoe Roda JC in 2009 bij Feyenoord mocht winnen in de laatste wedstrijd. Door de winst van DOS was er een nacompetitie nodig. Volendam verloor de beslissende wedstrijd van DOS met 2-1, waardoor het degradeerde. In Utrecht was groot alarm geslagen. De fusiebesprekingen met Velox en Elinkwijk leverden een totaal nieuwe club op, FC Utrecht, dat in de eredivisie mocht beginnen omdat DOS niet gedegradeerd was. Die degradatie is daarna ook nooit meer gekomen. Er was een stabiele eredivisieclub geboren, die zelfs af en toe mag ruiken aan Europees voetbal. Met de DOS-jaren meegeteld heeft Volendam ook tegen de Utrechters in alle 25 eerdere eredivisiejaren gespeeld. In al die jaren wist FC Volendam slechts een keer te winnen in de oude Galgenwaard, in 1989. Wel werd FC Utrecht in het eigen stadion een keer door FC Volendam uit de beker gespeeld. Dat was in 1995 toen FC Volendam de bekerfinale wist te bereiken. FC Utrecht was toen in de halve finale heer en meester maar Jorg Smeets ontsnapte eenmaal en scoorde.


Hoe nu verder?

Wie afgelopen maandag de kranten opensloeg, zal niet geschrokken zijn. De Volkskrant schreef: “het was tamelijk lachwekkend wat FC Volendam tegen Feyenoord liet zien”.  In het Dagblad Waterland antwoordde Wim Jonk op de vraag wat er wellicht in de wintertransfertijd ging gebeuren, dat de pot leeg is, en er dus weinig ruimte is voor versterkingen. Dat geeft niet veel moed voor 2023. Stijf onderaan, zes punten en een doelpunt per wedstrijd. De pot is leeg door de huur van Filip Stankovic, Gaetano Oristanio en Francesco Antonucci en de komst van Carel Eiting. Francesco Antonucci heeft voor die peperdure investering dit seizoen anderhalve wedstrijd meegedaan. Ook de kantoor- en stafbezetting is op eredivisieniveau gebracht. Het eten van de spelers is met een eigen kok op hoog niveau gebracht. Er is een healthcoach, er is een performancecoach. Prachtig allemaal. In de selectie zit daarentegen weinig ruimte om opgewekt vooruit te kunnen kijken. De bankzitters zijn piepjong. Zij spelen afwisselend in Jong Volendam, dat de dupe is van deze in zijn totaliteit heel jonge spelersgroep. Jong Volendam staat opnieuw op een degradatieplaats, omdat het vaak een beroep moet doen op spelers uit Onder-18 en Onder-17. Wie Jong AZ aan het werk zag tegen Roda JC afgelopen maandag, zag dat een Jong-elftal ook hoge ogen kan gooien.


De tijd dat uit de eigen jeugdopleiding van FC Volendam automatisch spelers op de deur van het eerste elftal klopten, is voorbij. De lichting Joey Veerman, Mickey van der Ven, Derry John Murkin, Gijs Smal, Marco Tol, Mike Eerdhuijzen, Lex Veerman, Max Veerman is er niet meer. Alleen Derry John Murkin is nog in Volendam actief. De afslag die in 2019 genomen werd en aan het begin van het seizoen de leiding verleidde uit te roepen dat ‘we er nooit meer uitgaan’ en ‘we halen met deze groep veertig punten’ heeft vooralsnog niet geleid tot optimisme. Na vier wedstrijden viel te lezen dat we gelukkig niet gestart zijn als het lachertje van de eredivisie, maar inmiddels heeft FC Volendam zich die status moeiteloos aangemeten. Er moet dus echt wat gebeuren de komende twee maanden. In het verleden wist de cultuurbewaker van Volendam suggesties aan te dragen. Na de winterstop speelt FC Volendam achtereenvolgens tegen Sportclub Cambuur, SC Heerenveen (beker), RKC Waalwijk en Excelsior. Die twee weken zullen meteen duidelijk maken of de nu nog volle tribunes een lange toekomst tegemoet gaan. De opmaat naar het optimisme moet zaterdag tegen FC Utrecht gebeuren. Met het voetbal dat in de eerste helft tegen SC Heerenveen en in het laatste kwartier tegen Ajax gespeelde werd. Dat was hoopgevend.

Tekst: Cor Tol – met dank aan www.volendam.nl
Foto’s: Rob Lezer & ProShots

en zo ziet een grasveld eruit als het flink geregend heeft

error: © FotoPersBureau Lezer