De schaduw van het WK in Qatar is al wekenlang te zien en te horen. Voor de eredivisie betekent het dat er nog vier wedstrijdrondes te spelen zijn. FC Volendam krijgt daarin te maken met SC Heerenveen, AZ, Feyenoord en FC Utrecht. Gezien de precaire positie op de ranglijst is er werk aan de winkel. Slechts een driepunter werd gepakt, thuis tegen FC Twente in augustus. Daarna volgden in uitwedstrijden nog slechts drie gelijke spelen. De hoogste tijd dus om iets aan het puntentotaal te doen. In de afgelopen weken werd zichtbaar dat steeds meer spelers hun kostbare lesgeld in praktijk weten te brengen. Thuis tegen Ajax had er meer in moeten zitten dan die zure nederlaag, uit bij FC Emmen leverde de bittere strijd een toch wel verdiend punt op en afgelopen dinsdag werd zelfvertrouwen getankt tegen Harkemase Boys, waarvan met 1-5 gewonnen werd. Omdat Wim Jonk de spelers wilde laten ervaren wat succes met je doet, stuurde hij geen fantasieopstelling het veld in maar het bijna complete basisteam. Komende zondag tegen SC Heerenveen kunnen de mannen zich opnieuw laten zien, met het elan van de afgelopen twee weken.Een klein stukje geschiedenis

SC Heerenveen komt als provincieclub van heel ver. FC Volendam speelde vanaf het begin in de eerste divisie en al heel snel ook in de eredivisie. SC Heerenveen bepaald niet. Het duurde tot 1972 voordat ‘Volendam’ voor het eerst met de Friese club te maken kreeg. Er volgden tot 1987 elf seizoenen op eerste divisieniveau. FC Volendam promoveerde weer eens, maar al in 1990 kwam het Andere Oranje SC Heerenveen toch weer tegen. De professionalisering van SC Heerenveen onder meer door Riemer van de Velden had succes geoogst. Voor het eerst promoveerden de club naar de eredivisie om er nooit meer uit te degraderen. Alle wedstrijden die FC Volendam vervolgens tegen SC Heerenveen speelde, waren in de eredivisie, in acht seizoenen ontmoetten ze elkaar. De allereerste eredivisiewedstrijd, SC Heerenveen – FC Volendam, eindigde in 1-3. Jan Brouwer was er de man naar om een elftal goed duidelijk te maken wat zo’n thuisploeg op zulke momenten in petto heeft. FC Volendam wapende zich moreel heel sterk en liet zich niet verrassen. Onder andere Hans Bakker, de huidige teammanager, scoorde in die wedstrijd. De laatste thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen in de eredivisie was in 2008 de openingswedstrijd van het seizoen. FC Volendam was voor de negende keer gepromoveerd en leek er helemaal klaar voor, maar de zeer ervaren Friezen lieten zich in Volendam ook niet van de wijs brengen. Met 2-3 trokken zij aan het langste eind in een zinderende wedstrijd.


Hoe pakt het zondag uit?

Afgelopen dinsdag bekerde FC Volendam in Friesland tegen Harkemase Boys en won het vrij simpel met 1-5. SC Heerenveen daarentegen moest naar het Zeeuwse Hoek. Na 2-2 in de reguliere tijd moest SC Heerenveen vol aan de bak om een blamage te voorkomen. Het werd uiteindelijk 2-4, wat de 300 km terugreis redelijk aangenaam maakte. Aan deze bekeruitslagen kunnen beide teams niets ontlenen. SC Heerenveen zal met veel zelfvertrouwen naar Volendam komen. Het staat achtste met veertien punten. Met een doelsaldo van 9-9 vallen de cijfers in de ranglijst op. Deze getallen geven de staf van FC Volendam veel lesstof. SC Heerenveen scoort niet makkelijk maar laat zich ook moeilijk verschalken. Wat is zondag wijsheid? Durft FC Volendam ervoor te gaan of wordt het hopen op minimaal een punt. Het is aan de spelers zich echt te laten zien en net als tegen Ajax het publiek bovenop de banken te helpen.

Tekst: Cor Tol  
Foto’s: Rob Lezer / ProShots

error: © FotoPersBureau Lezer