Wie vooraf een telraam dacht nodig te hebben, werd gaandeweg aardig verrast. Waar het elftal vorig seizoen met de staart tussen de benen een 7-1 nederlaag moest slikken in Eindhoven, werd het nu slechts 3-1. Daarmee was het verhaal van de wedstrijd bepaald niet verteld, wat FC Volendam welgevallig was. Het krachtsverschil was veel groter, vooral in de eerste helft die met een 1-0 stand bereikt werd.

Al snel werd duidelijk welke bedoelingen PSV had en wat FC Volendam misschien te bieden had. Omdat de wedstrijd tegen Sevilla veel zou gaan eisen van PSV, was het duidelijk dat de thuisclub zo snel mogelijk de zaak rond wilde hebben. Toch duurde het bijna een kwartier voordat het doel van het slot afging. Een poeier in de korte hoek van Noa Lang verraste Mio Backhaus volledig. Hij stak er geen hand naar uit. Daarna rolde de ene na de andere aanval op het Volendamdoel af. Het was tegenhouden en ver weg schieten. Robert Mühren liep als eenzame spits verloren rond en Bilal Ould-Chikh was meer de zesde verdediger dan de aanvaller. Veel schade leverde het Volendam niet op. Integendeel, bij een spaarzame uitbraak had Robert Mühren zomaar kunnen scoren.

Pal na de aftrap van de tweede helft maakt PSV korte metten met FC Volendam. Guus Til had weinig moeite om in het hart van de Volendamverdediging de 2-0 binnen te schieten. Ook hierop volgde weer de ene na de andere PSV-aanval. Toch was het FC Volendam dat de wedstrijd een beetje kleur ging geven. Na het inbrengen van Lequincio Zeefuik en Zach Booth leefde de ploeg wat op, geholpen door PSV dat geen echte energie meer stopte in de doelpuntenproductie. Al snel bleek wat Lequincio Zeefuik te bieden heeft. Niet alleen zijn snelheid maar ook de fysieke kracht waarmee zijn directe tegenstander de grootste moeite heeft. Boscagli raakte hem even kwijt, haakte en zag de bal op de stip gaan. Omdat Robert Mühren gewisseld was mocht Calvin Twigt de strafschop nemen. Onberispelijk verdween de bal in de linker kruising. Het was de eerste strafschop die FC Volendam mocht nemen sinds april 2022, thuis tegen Jong Ajax. In het hele vorige eredivisiejaar kreeg FC Volendam geen enkele penalty te nemen.

PSV liet zich een beetje overkomen dat FC Volendam wat zelfvertrouwen had getankt. De messen werden weer geslepen, de wedstrijd leefde helemaal op, maar FC Volendam kon met dit jonge gezelschap geen verdere potten breken. Toen Benaissa Benamar zijn tweede gele kaart opliep voor shirtje-trekken, was het helemaal gedaan met het ruiken aan een verrassing. PSV maakte de klus in de 95e minuut helemaal af toen Tillman Mio Backhaus voor de tweede keer in de korte hoek verraste. De 3-1 deed weliswaar geen recht aan het totale spelbeeld, maar het gaf de Volendamspelers wel het gevoel dat er met deze opzet van achteruit toch meer te halen valt de komende weken.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer