Op zondag 14 januari om 12.15 uur start voor FC Volendam de tweede seizoenshelft met een thuiswedstrijd tegen Almere City FC. Na een desastreuze start van de competitie belandden de oranjemannen op een troosteloze degradatieplaats. In de laatste twee wedstrijden voor de winterstop tegen Feijenoord en SC Heerenveen herstelde de ploeg zich onder leiding van de nieuwe trainers; Michael Dingsdag en Regilio Simons. In de winterstop heeft de nieuwe staf in Turkije de punten verder op de i gezet, waarna tegen de twee buitenlandse tegenstanders getoond kon worden dat de andere speelstijl de komende weken perspectief moet gaan bieden.

De weken die nu gaan komen, laten wedstrijden zien waarin FC Volendam punten moet pakken. In de komende acht weken komt FC Volendam zeven tegenstanders tegen die medebepalend zijn voor de eindstand in het rechter rijtje. Almere City FC thuis, Heracles Almelo uit, Fortuna Sittard thuis, FC Utrecht uit, PSV thuis, Vitesse uit, SC Heerenveen thuis, NEC Nijmegen thuis. Op dit moment heeft FC Volendam uit zestien wedstrijden elf punten. Vorig seizoen waren dat er na evenveel wedstrijden twaalf. FC Volendam was toen na de winterstop gestart tegen Sportclub Cambuur en RKC Waalwijk, wedstrijden waarin bewezen werd dat vanuit de gesloten verdediging beter voetbal gespeeld kon worden en meer punten te verdienen zouden zijn. Het leverde lijfsbehoud op en een goede les voor de staf van toen. Toen zij echter na de zomerstop toch weer terugvielen op het Cruyff-voetbal zonder daarvoor de spelers te hebben, bleek na de eerste vier nederlagen de les nog niet duidelijk genoeg. Inmiddels is het stokje overgenomen en mag verwacht worden dat de weg omhoog niet meer onhaalbaar is. De herstart van de competitie leert FC Volendam exact hetzelfde als een jaar geleden.

De tegenstander van komende zondag weet dat het in feite in hetzelfde schuitje zit. In het leerproces van het eerste jaar eredivisie ooit heeft het laten zien dat het top of drop kan gaan. Prima wedstrijden zijn er door de Almeerders op de mat gelegd maar ook werden er flinke zeperds opgelopen. Hun dieptepunt was de thuisnederlaag tegen Heracles Almelo, een beetje vergelijkbaar met de afgang die PEC Zwolle FC Volendam leverde. Alex Pastoor heeft van de Flevolanders een heel mooie ploeg gemaakt die overloopt van zelfvertrouwen. Wie zondag de punten pakt zal de handen stijf dichtknijpen.

De punten die FC Volendam deze acht weken moet gaan pakken zullen een stevige bodem moeten leggen voor voortzetting van het eredivisieschap. Wie even meekijkt naar de laatste vier wedstrijden waarmee FC Volendam de competitie zal gaan afsluiten, weet dat het pakken van punten tegen die tegenstanders in die laatste fase een moeilijke klus kan worden. Thuis tegen Go Ahead Eagles en Ajax en uit naar Sparta Rotterdam en FC Twente, dat is geen kattenpis. Die vier clubs kunnen in die laatste weken in een fel gevecht gewikkeld zijn om Europees voetbal te mogen gaan spelen volgend jaar. FC Emmen had vorig jaar exact datzelfde probleem wat ze de kop kostte. FC Volendam mag zich dus gewaarschuwd heten. Januari en februari leggen de bodem voor het 28e eredivisieseizoen waartoe FC Volendam met de huidige staf in staat geacht mag worden.

Tekst: Cor Tol  

error: © FotoPersBureau Lezer