Hoe hoopvol het er in het eerste uur ook uitzag voor FC Volendam, uiteindelijk stond er na een 2-1 ruststand 4-2 op het bord voor FC Utrecht. Daar was qua balbezit weinig op af te dingen, maar in het Volendamkamp zal zeker de vraag gesteld zijn welk rol de VAR en scheidsrechter Allard Lindhout speelden. Het in de eerste helft niet toekennen van een zuivere strafschop en het onterecht toewijzen van een hoekschop aan FC Utrecht gaven FC Utrecht meer dan op dat moment volgens de regels uit te leggen viel.

In een opstelling waarin Brian Plat en Xavier Mbuyamba ontbraken, zodat dus afgetrapt werd zonder ook maar een geboren Volendammer maar met debutant Axel Guessand, mocht FC Volendam laten zien dat de opstap naar de andere speelwijze nu wel succesvol vervolgd kon worden.  De eerste minuten waren voor FC Utrecht. De achterste linie van FC Volendam, die dit seizoen nog geen enkele wedstrijd met dezelfde vier of spelers gespeeld heeft, had de handen vol aan de Utrechtse dadendrang. Al snel leek het er ook nog op dat een harde kopstoot van Damon Mirani voor de eerste wissel zou zorgen. Maar de aanvoerder toonde zich sterk en bleef in het veld ondanks een dikke bult op zijn voorhoofd. FC Volendam trok zich mentaal hieraan op, wat snel beloond werd. Een aanval via Bilal Ould-Chikh eindigde in een corner, die hij zelf nam. De bal schampte in het doelgebied de arm van Zach Booth. Lammers schrok waardoor Zach Booth attent kon reageren en 1-0 maakte. De VAR nam er de tijd voor en keurde de goal goed.

FC Utrecht kwam daarna niet echt meer in het eigen spelletje. FC Volendam werkte daaraan ook niet mee, hoewel het wellicht sterker had kunnen zijn als niet vrijwel voortdurend voor paniekvoetbal was gekozen in plaats van een tel geduld en de combinatie opzoeken. Tien minuten voor de rust liep FC Volendam een strafschop mis. Overduidelijk werd Milan de Haan in het stafschopgebied vastgehouden door Van der Hoorn. Maar nu liet de VAR zich niet horen. Ingmar Oostrom was de VAR, dezelfde scheidsrechter die bij FC Volendam – Almere City FC ook beslist geen dikke voldoende haalde.

De thuisclub haalde opgelucht adem en strekte de rug voor een slotoffensief. Dat lukte meer dan verwacht. Eerst misten drie Volendammers een voorzet van links, met name George Cox keek weinig alert toe, waardoor Taylor Booth 1-1 kon maken. Op slag van rust mocht FC Utrecht uit een hoekschop, die beslist geen hoekschop was, zelfs nog 2-1 maken. Op een strakke voorzet van Toornstra kopte Viergever onhoudbaar in. De thuisclub maakte hiermee in de laatste minuten aan FC Volendam duidelijk dat er misschien best wel wat te halen zou zijn in de Galgewaard, maar dan zal er achterin meer concentratie en in de opbouw meer lef getoond moeten worden.

Binnen tien minuten in de tweede helft liet FC Volendam zien dat het hoe dan ook met punten uit Utrecht wilde weggaan. Dat leverde uit een hoekschop van Bilal Ould-Chikh de 2-2 op door Josh Flint. De vreugde en het zich kunnen instellen op minimaal dat ene punt waren van korte duur. Weer was het Toornstra die Taylor Booth bediende. Vrij simpel zorgde hij voor 3-2. FC Volendam had weinig meer in te brengen. Vanaf de bank werd begrip getoond. Door de vele wissels gokte FC Volendam volledig op de aanval. Met vijf aanvallers moest FC Utrecht tegen het eigen doel gezet worden. Dat lukte ook wel, al kwam er geen enkele bruikbare kans uit. Wie aanvallend wisselt, neemt de gok op een foutloze verdediging. Dat was helaas niet zo. Met nog maar drie man achterin had FC Utrecht vrij spel. Met nog zes minuten op de klok werd het 4-2. Weer was het Taylor Boot die in de korte hoek, onder de armen van Mio Backhaus door scoorde. Een pijnlijke keepersfout omdat FC Utrecht zich nu definitief de winnaar voelde. De stoet aanvallers konden in de resterende tijd het verschil niet meer goedmaken.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer