Voor de neutrale toeschouwers was het een wedstrijd om op de punt van de stoel te gaan zitten. De Ajaxsupporters zal het pijn aan de ogen gedaan hebben, maar de Volendamfans hebben zich zeker in het laatste half uur de ogen uitgekeken. Wat werd de wedstrijd leuk! Dat het na 0-2 bij rust uiteindelijk 2-4 werd kon niemand voorspellen. Met name dat laatste kwartier was waarvoor je naar het stadion komt.Andere uitgangspunten

Na de pijnlijke voetballes tegen een directe concurrent in Sittard moest er wat gebeuren. De opstelling van FC Volendam tegen Ajax loog er niet om. Al gauw werd duidelijk dat Volendam vanuit een drukbezet middenveld probeerde het Ajax lastig te maken. Al in de eerste minuut werd Robert Mühren voor de keeper gezet, maar de kans leverde niets op. Toen Steven Berghuis na een ruim kwartier het rechterverdedigingsblok eenvoudig te kijk zette, bleef alleen een handsbal over om de doorbraak te smoren. Dusan Tadic liet zich niet van de wijs brengen.  FC Volendam raakte niet van de kook. Er werd strijd geleverd, maar kansen kwamen er niet. Alleen uit een hoekschop had gescoord mogen worden, ware het niet dat Pasveer in de weg stond. Kort voor rust liep Ughelumba uit de rug van zijn directe tegenspeler en kopte 0-2 binnen. De staf kon in die eerste drie kwartier zien, dat het sleutelen aan het elftal resultaat had, maar Ajax niet verontrustte.


Wisselspelers

Rond het volle gespeelde uur werd druk gewisseld. Dat kwam de spanning ten goede. FC Volendam rook dat Ajax niet in zijn beste vorm stak en de invallers wilden nog wel even laten zien waarom ze tot de selecties behoorden. De eerste die profiteerde was Brobbey. Goed doorgelopen op een geslepen passje had Filip Stankovic geen schijn van kans. Het inbrengen van Henk Veerman, Lequincio Zeefuik en Darryl van Mieghem was het antwoord. Eerst pakte Lequincio Zeefuik de uitdaging op. Volkomen vrij weggestuurd schoot hij in de korte hoek beheerst in. Pasveer verkeek zich, waarop de bal nog amper over de doellijn tot stilstand kwam.

Kort voor het einde werd een aanval razendsnel opgezet. Over links via Ibrahim El Kadiri belandde de bal uiteindelijk bij Carel Eiting, die er beheerst 2-3 van maakte. De beer was los. Al in de volgende aanval verscheen FC Volendam weer voor het Ajaxdoel. Henk Veerman zette door, zag de bal in het doel verdwijnen, wat het stadion deed ontploffen. De VAR greep echter in. In een eerdere pass werd buitenspel geconstateerd. Het feest ging niet door. In de blessuretijd rekte Ajax ongelooflijk veel tijd uit angst een zeperd op te lopen. Dat voorkwam FC Volendam zelf. Gepiel op de middenlijn gaf Ajax een vrije doortocht wat door Davy Klaassen 2-4 betekende. FC Volendam mocht de wonden gaan likken, Ajax kon zich troosten dat FC Volendam ze alsnog had laten ontsnappen.

Cor Tol

Foto’s: ProShots

error: © FotoPersBureau Lezer