Na NEC Nijmegen is Feijenoord de tweede club dit seizoen in de eredivisie die FC Volendam geen enkel punt geeft. De overwinning die Feijenoord in De Kuip boekte, kwam niet vanzelf. De eerste helft werd met een fluitconcert afgesloten. Pas toen Arne Slot de Europaselectie het veld instuurde, brak FC Volendam. Met een naar rood slot tot gevolg.

Vanaf de eerste minuut besefte FC Volendam terdege dat Feijenoord het liefst een overrompelende start maakte. Hoe eerder de openingsgoal valt, hoe makkelijker een wedstrijd verloopt. De mannen van Wim Jonk hadden zich in een weer iets andere opstelling uitstekend voorbereid. FC Volendam gaf geen krimp. Integendeel. Feijenoord mocht bouwen, proberen de muur te slopen, er zou voor FC Volendam ongetwijfeld wel een kans op een uitbraak komen. In de twaalfde minuut gaf Filip Stankovic de bal mee aan Benaissa Benamar, die Henk Veerman in ideale positie zag staan. De lange en steeds balvastere spits stuurde Darryl van Mieghem weg. Met zijn snelheid en het inmiddels weer hecht opgebouwde zelfvertrouwen was een doeltreffend schot geen probleem. De 0-1 kwam uit de lucht vallen, maar telde wel. Lange tijd wist Feijenoord amper door de Volendamlinies heen te komen. Dat gebeurde pas in de slotfase van de eerste helft, maar Gimenez had zijn vizier niet op scherp staan. Ook Henk Veerman had het doel niet helemaal voor ogen toen hij in de veertigste minuut weggestuurd werd en FC Volendam op 0-2 had kunnen zetten.

Het onbehaaglijke gevoel bij deze ruststand, zat bij Feijenoord. De Rotterdamse trainer greep vanaf de rust in met drie wissels. Drie spelers die hij wilde sparen voor de wedstrijden tegen Shakhtar en Ajax, werden alsnog ingebracht. Dat resulteerde al snel in de gelijkmaker. Op links kreeg Derry John Murkin ineens drie totaal nieuwe, verse spelers tegenover zich, waar hij samen met Oskar Buur even geen raad mee wist. Toch herstelde FC Volendam zich snel van de gelijkmaker in de 52e minuut. Nadat Oskar Buur en Darryl van Mieghem vervangen waren door Josh Flint en Walid Ould Chikh, ontwikkelde zich een spelletje, dat toch weer een beetje lucht gaf. Het resultaat had een enorme bekroning kunnen zijn halverwege de tweede helft.

Een slippertje bij Feijenoord achterin gaf Henk Veerman de vrije ruimte. Alleen voor de keeper schoof hij de bal helaas naast het doel. Feijenoord begreep de hint en ging vol overtuiging op jacht naar de winnende goal. Die viel een paar minuten later toen rechts achterin de bal door Gimenez toch voorgezet kon worden. De keiharde voorzet caramboleerde via Damon Mirani in het eigen doel.  FC Volendam bracht Robert Mühren en Josh Flint nog in, maar dat sorteerde geen effect meer. In de allerlaatste minuut wilde de thuisclub nog een keer een geluidsexplosie van de eigen aanhang. Xavier Mbuyamba stak er meer dan een stokje voor. Gözübüyük beoordeelde zijn ingreep als rijp voor rood, zodat FC Volendam het vrijdag tegen Fortuna Sittard zonder de zeer betrouwbare lange Limburgse verdediger moet stellen. Met de 2-1 moet FC Volendam zich maar getroosten. Er zat even iets meer in, maar als je tachtig procent van de wedstrijd moet toezien hoe de bijna landskampioen het elftal tot wanhoop brengt, is dit een uitslag waarmee te leven valt.
Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots

error: © FotoPersBureau Lezer