Komende zondag speelt FC Volendam op de oeroude voetbaltijd van half-drie-op zondagmiddag thuis tegen Excelsior. De Rotterdammers promoveerden gelijk met FC Volendam in 2022 na het winnen van de finale van de play-offs. Vorig seizoen hadden beide clubs het moeilijk in de hernieuwde kennismaking met de eredivisie maar handhaafden zich toch zonder nacompetitie. De laatste wedstrijd van dat seizoen was op 28 mei FC Volendam – Excelsior, die een ware happening bleek. Niet voor iedereen. Robert Mühren mocht pas in de tweede helft invallen en voor Henk Veerman was helemaal geen afscheid van het eigen publiek weggelegd. Voor het opgeluchte thuispubliek daarentegen was het een feestmiddag die bijna tenietgedaan werd. FC Volendam nam in de eerste helft een soepel 3-0 voorsprong en leek probleemloos een schitterend seizoenslot te breien. Het werd het echter na de rust 3-2 en bijna 3-3. Excelsior kreeg een strafschop, die door Filip Stankovic gestopt werd.

Excelsior bewees in de afgelopen drie maanden dat de zomerstop veel tijd en mogelijkheden had geboden om weer een eredivisiewaardig elftal neer te zetten. Een prima plaats in het linker rijtje bewijst dat een goed beleid veel oplevert. Zondag werd weliswaar verloren van promovendus PEC Zwolle maar dat zal op Kralingen zeker niet tot paniek leiden. FC Volendam daarentegen heeft van de zomerstop amper geprofiteerd. Er ging meer tijd verloren met de rechtszaken in Zeist dan het zetten van handtekeningen onder nieuwe contracten. Alleen Mio Backhaus heeft zich als nieuwkomer in het elftal een vaste plaats toegeëigend. De rest zit nog in de wachtkamer of is geen vaste basisspeler. Het gevolg daarvan laat zich eenvoudig aflezen aan de stand na acht wedstrijden. Met vier punten uit acht wedstrijden is de opbrengst schamel. Alle vier uitwedstrijden werden verloren. Thuis was er winst tegen FC Utrecht en een gelijkspel tegen Heracles Almelo. Zes van de acht wedstrijden gingen tegen clubs die als concurrent beschouwd mogen worden voor het lijfsbehoud aan het eind van de rit. Daarvan werden er vier verloren. Vooral de nederlagen tegen Vitesse en RKC Waalwijk zullen de ploeg mogelijk gaan opbreken als de eindafrekening gepresenteerd wordt. In beide wedstrijden werden de punten in de slotfase verspeeld.

Er mogen vraagtekens gezet worden bij de insteek die de staf met het elftal voorheeft. Tegen Vitesse werd duidelijk dat na de Arnhemse gelijkmaker wellicht het koesteren van een punt waardevol kon zijn. Tegen RKC Waalwijk werd dat nog meer bewezen. Toen eindelijk de gelijkmaker van Benaissa Benamar viel toog FC Volendam als een kip zonder kop stormachtig naar voren. RKC Waalwijk overleefde dat en schakelde fantastisch om. De sfeer in de kleedkamer zal daarna om te snijden geweest zijn.

Jong Volendam heeft in zeven wedstrijden al 29 spelers gebruikt. Slechts drie spelers speelden alle zeven wedstrijden. Dat betekent dat zij al zevenwedstrijden acht wisselspelers om zich in het veld zagen. Zes van deze wisselspelers kwamen maar een keer in het veld. FC Volendam zelf gebruikt in acht wedstrijden ook al 27 spelers. Slechts vier spelers stonden alle acht wedstrijden in het veld. Dat betekent ook hier dat zij acht keer zeven andere spelers naast zich zagen. Met deze grabbelton van spelers valt nooit een hecht elftal op te bouwen! Jong Volendam is kansloos voor het kampioenschap, FC Volendam staat onderaan in de eredivisie. 

Tegen RKC Waalwijk werd opnieuw duidelijk dat de geest van Cruyff funest is voor succes met deze selectie. Sinds weer gespeeld wordt met vier in plaats van vijf verdedigers en niet afgestapt wordt van de zogenaamde wingbacks heeft de tegenpartij bij balverlies van FC Volendam een vrij veld voor zich. Achter de opkomende vleugelverdedigers zit geen rugdekking. Dat kostte tegen zowel Vitesse en RKC Waalwijk de punten. Vorig seizoen werd binnen de selectie, binnen de kleedkamer, correctie aangebracht. Die spelers zijn er niet meer, die scoren nu in de Keuken Kampioen Divisie. Verwacht mag worden dat de staf de wedstrijd tegen Excelsior zal aangrijpen om het roer drastisch om te gooien. Punten zijn er nodig, is er weinig perspectief tot de winterstop. Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer