Toen in de zomer van 2022 het wedstrijdschema van FC Volendam bekend werd, werd direct gekeken naar de slotwedstrijden, die FC Volendam moest spelen. Dat bleek uit naar Go Ahead Eagles en thuis tegen Excelsior. In de wetenschap dat het voor FC Volendam een moeilijk seizoen kon worden, zouden de puntjes in de laatste wedstrijden wel eens goud waard kunnen zijn. Go Ahead Eagles en Excelsior, twee concurrenten in het rechter rijtje, stonden daar gepland. Wekenlang leek het ook zo te gaan uitpakken. Hoewel FC Volendam het na de winterstop fantastisch is gaan doen, vooral in de thuiswedstrijden, kwam er maar geen afstand tot die vermaledijde zestiende plaats. De slechtste papieren had FC Emmen, maar dat zei niets. Omdat Feijenoord al snel landskampioen werd, had het in Drenthe zomaar verkeerd kunnen aflopen. Maar in tegenstelling tot wat in 2009 in de Kuip gebeurde, zorgde Arne Slot voor een voor FC Volendam uitstekend slot. FC Volendam was veilig. Ook Excelsior was daardoor veilig. Laten nu FC Volendam en Excelsior komende zondag tegenover elkaar staan!


Een ministukje geschiedenis

Op 12 juni 1977 was het slotakkoord van een heel mooi seizoen onder Leo Steegman in Kralingen te doen. Door met 0-4 van Excelsior te winnen sloot FC Volendam de nacompetitie succesvol af en promoveerde het voor de vijfde keer naar de eredivisie. Het feest was nog in diezelfde nacht, tot de zon weer opkwam.

Die euforie zou komende zondag in het stadion weer een feit kunnen zijn. Er is opgeroepen om massaal in het oranje te komen. Ook Excelsior heeft te vieren dat het ook volgend seizoen eredivisie speelt. Het uitvak zal zondag uitverkocht zijn. De omstandigheden zijn voor FC Volendam daarmee een stuk gezelliger dan in de laatste thuiswedstrijd tegen de Rotterdammers. Met een enorme kater droop FC Volendam toen af. Zondag kan recht gedaan worden aan de eigen kwaliteit. Daarna kan de ploeg genieten van de vakantie die zorgeloos op ze wacht. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen liggen op de bureaus van de vier directeuren. Zij hoeven hun tijd niet in ledigheid door te brengen. Er zat in het voorbije voetbaljaar heel veel lesstof.

Tekst: Cor Tol  – met dank aan www.volendam.nl

error: © FotoPersBureau Lezer