Een van de allermooiste momenten in een voetbalstadion is een beslissende goal in de slotminuten. De ontploffing die dan komt, kent amper grenzen. FC Volendam beleefde dat thuis tegen Sparta Rotterdam opnieuw. Het was volgens de statistici de vierde keer in de eredivisie dat FC Volendam zichzelf de volle winst gaf in de ‘negentigste’ minuut. De drie punten zorgden voor een kloofje met plaats zestien, waardoor het zicht op behoud van het eredivisieschap helderder werd. Het beslissende doelpunt kwam uit een dood spelmoment. Ook de eerste goal tegen Sparta Rotterdam kwam uit een dood spelmoment. Door deze twee doelpunten kwam FC Volendam op dertien doelpunten uit dode spelmomenten, na PSV het hoogste aantal in dit seizoen in de eredivisie. Het geheime wapen van het nieuwe Oranje is Carel Eiting met een luchtmacht van Damon Mirani, Xavier Mbuyamba en Benaissa Benamar. Een kracht waarop iedereen trots is. Het roept ook vraagtekens op. Een derde van de 39 doelpunten kwam voort uit stilstaand spel. Dat zegt veel over hoe FC Volendam speelt. Dat wordt nog eens bevestigd door het aantal strafschoppen dat FC Volendam wist te versieren. Nul keer ging de bal op de stip voor FC Volendam. Van razendsnel geraffineerd aanvalsspel was dit seizoen geen sprake. Gelukkig kwam de bal voor de tegenpartij dit seizoen ook maar twee keer op de stip te liggen. Ajax thuis na een ongelukkige handsbal van Brian Plat en PSV uit. Het zegt veel over hoe de staf de ploeg heeft leren omgaan met de kwaliteiten die ze heeft. FC Volendam maakt na de winterstop geen rare bokkensprongen meer, speelt geconcentreerd en geconsolideerd. Met als beloning zeer waarschijnlijk de verlenging van het eredivisieschap. 

 

 

Een heel klein stukje geschiedenis. 

De thuiswedstrijd op 9 september tegen Go Ahead Eagles leek een mooie avond te worden, maar dat werd na rust wreed verstoord. Go Ahead Eagles mocht zonder tot ook maar een uitgespeelde kans te komen de drie punten pakken omdat bij drie corners wel erg makkelijk gescoord kon worden. De staf liet door de matige keuze voor de wissels de ploeg na rust als een kaartenhuis in elkaar zakken. Xavier Mbuyamba maakte zijn debuut voor FC Volendam. Het doelpunt van Carel Eiting was het duizendste in de eredivisie voor FC Volendam. Van die drie corners werd geleerd dat als alle tien veldspelers voor de eigen keeper gaan staan, ervan goed verdedigen vrijwel geen sprake meer is. Ook een snelle uitbraak is dan onmogelijk omdat iedereen het hele veld moet oversteken. Bovendien blijkt de tegenstander met alle tien veldspelers in het Volendamstrafschopgebied te komen. Het was pijnlijk te zien hoe de rechtsback van Go Ahead Eagles in het laatste kwartier twee keer frank en vrij mocht scoren. Go Ahead Eagles had de vijf wedstrijden daaraan vooraf verloren. In het vervolg van de competitie hield FC Volendam bij corners minimaal een spits in de buurt van de middenlijn, wat heel goed gewerkt heeft.  


FC Volendam kan zich veilig spelen
 

Zonder te kijken naar het programma van de concurrentie weet FC Volendam dat ze minimaal een punt moet pakken, zodat de kans op het moeten spelen van de play-offs vrijwel voorbijgaat. Go Ahead Eagles heeft zich in de rest van de competitie veilig gespeeld. Op papier kan het nog deelname aan de play-offs voor de Conference League bereiken, maar die kans is theoretisch. Er mag vanuit gegaan worden dat de staf ervoor kiest het elftal te laten spelen zoals dat in januari en februari gebeurde. Compact en zonder risico. De toch weer blind aanvallende fratsen die uitgeprobeerd zijn tegen SC Heerenveen, PSV, Sportclub Cambuur, FC Emmen en in het eerste half uur tegen Sparta Rotterdam moeten achterwege blijven. Uiteraard is er nog altijd de puzzel van de rechtsbackpositie nu Benaissa Benamar zijn vijfde gele kaart opgelopen heeft. Ongetwijfeld heeft de hoge hoed een verrassing in petto. Het enige dat telt is, dat er geen gat achterin valt, hoe maakt niet uit. FC Volendam mag in Deventer niet verliezen om op eigen kracht ook volgend seizoen eredivisie te mogen spelen. De Hekside bereidt een feestje voor; de hoop is dat het een mooie nacht wordt komende zondag. Het dorp in vuur en vlam als beloning.  

Tekst: Cor Tol 

error: © FotoPersBureau Lezer