Het zal de technische staf van FC Volendam deugd gedaan hebben hoe FC Volendam aan de wedstrijd tegen PSV begon. Wat een start en dat tegen de landskampioen. Dat het uiteindelijk 1-5 werd na een verdienstelijke 1-1 bij rust, was gezien de krachtsverhouding in het veld deze ploeg bijna niet aan te rekenen.

Al in de eerste minuut werd het stadion in extase gezet. Over rechts sprintte Oskar Buur naar de achterlijn, zette knap voor over de volle breedte. De bal werd opgepikt door Darius Johnson die in een woud van benen dacht te scoren, maar moest toezien dat zijn bal via Tese in het doel verdween. Die 1-0 was ongekend en zeker niet verwacht. FC Volendam gaf PSV knap partij.

Hoewel het basiselftal op verschillende posities toch weer anders stond dan tegen FC Utrecht, werd het strijdplan perfect uitgevoerd. Tot de dertiende minuut. George Cox, die de moeilijkste tegenstander had in te dammen, werd toch verrast. Bakayoko goochelde zich knap langs zijn bewakers en gaf een niet te missen kans aan Saibari. De 1-1 was logisch, maar niet dodelijk.

PSV speelde vervolgens in een stijl van het komt wel goed vandaag, waaraan FC Volendam zich uitstekend vastbeet. Halverwege de eerste helft was er weer zo’n mooie aanval, nu over links. Zach Booth kwam vrij scherp voor doel en waagde het in de korte hoek.

Voor heel Volendam was het schot op de paal een bittere pil. Wat zou 2-1 mooi en ook een beetje verdiend geweest zijn. Met ziel en zaligheid leefde FC Volendam zich uit in de ruimte die PSV aan de thuisclub liet.

Dat PSV er in de tweede helft geen gras over zou laten groeien om in Volendam averij op te lopen was overduidelijk. Al na zes minuten lag de 1-2 in het doel. Vervelend voor de verdedigers, maar weer was het een doelpunt uit een hoekschop.

De luchtmacht die FC Volendam vorig seizoen vaak op de been kon brengen met Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar, Brian Plat en Henk Veerman, is gedecimeerd. De kopbal naar Schouten was simpel en werd niet goed ingeschat. FC Volendam stond voor de keuze va banque te gaan spelen of uitsluitend op een slimme counter wachten. Dat dilemma leverde PSV alle vrijheid om in het laatste kwartier naar 1-5 uit te lopen.

Na de 1-3 wisselde FC Volendam aanvallend in de hoop toch iets te forceren maar dat betekende niet 2-3 maar 1-4 en 1-5. Met de jeugd die FC Volendam op de bank heeft om te kunnen wisselen kunnen geen potten gebroken worden. Vivaldo Semedo viel uitstekend in, maar met een open deur op het middenveld is de aanval machteloos.

Met het oog op de wedstrijd in Arnhem zal de technische staf beslist voetbal gezien hebben dat puntenwinst in het Gelredome mogelijk kan maken. Het spel en de wedstrijdopvatting in de eerste helft tegen PSV was van een niveau dat er onderin de eredivisie zeker nog wat te halen valt.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer