Voor FC Volendam lonkt het behoud van het eredivisieschap. Er zijn nog vier speelrondes, waarin FC Volendam uit moet naar RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles en thuis nog gastheer mag zijn van Sparta Rotterdam en Excelsior. Om te voorkomen dat FC Volendam in de play-offs belandt, zijn tenminste nog twee overwinningen nodig, ervan uitgaand dat de concurrentie ook niet alle vier wedstrijden wint. Het moge duidelijk zijn dat lijfsbehoud in eigen hand ligt. Er moet dus absoluut niet gekeken worden naar wat de andere clubs doen. Die uitslagen zijn in deze fase van de competitie nog onvoorspelbaarder dan in de normale weken.De feeststemming die de overwinning op Sportclub Cambuur opriep was van korte duur. De uitslagen van de overige wedstrijden in het laatste voetbalweekend lieten zien welke onaangename verrassingen nog op komst zullen zijn. Dat FC Emmen bij SC Heerenveen won na een 2-1 achterstand was werkelijk onverwacht. FC Volendam zal dus in deze laatste vier weken alle zeilen moeten bijzetten, te beginnen op vrijdag 5 mei tegen RKC Waalwijk. De Waalwijkers verloren de laatste (inhaal)wedstrijd in Deventer van Go Ahead Eagles. Daarmee laveerde Go Ahead Eagles zich naar een vrijwel veilige plek. RKC Waalwijk staat al veilig. De Brabanders laten al wekenlang voetbal zien waarin het geloof in zichzelf torenhoog is. Het speelt zo makkelijk maar ook zo bedrieglijk eenvoudig af en toe, dat de tegenpartij daarin makkelijk kan meegaan. FC Volendam heeft overigens aan de laatste drie wedstrijden in Waalwijk succesvolle herinneringen. Met 1-4, 1-3 en 3-3 waren het niet alleen doelpuntrijke wedstrijden maar ook wedstrijden die veel punten opleverden.


Succes in het verleden is echter geen garantie op resultaat in de toekomst.

Het Volendamelftal moet vol aan de bak. Te hopen is dat de ziekenboeg leeg is. Veel vraagtekens stonden de afgelopen dagen bij Gaetano Oristanio en Brian Plat, de uitblinkers tegen PSV, maar met stevige liesblessures werden zij vervangen in de wedstrijd tegen Sportclub Cambuur. Hun aanwezigheid kan het verschil maken. De niet aflaatbare rushes van Gaetano Oristanio zorgen bij elke tegenstander voor veel hoofdbrekens. De centrale positie van Brian Plat gaf veel rust in de verdediging. Het puzzelen in de opstelling in de wedstrijd tegen Sportclub Cambuur leverde voor rust geen voetbal van de bovenste plank op. Dat het in de tweede helft veel beter ging, was mede te danken aan technisch bravoure vanaf de bank. Het leverde drie punten op.


De staf heeft ongetwijfeld in de eigen nabeschouwing kunnen vaststellen dat de gok op aanvallender voetbal zoals in het eerste half uur tegen PSV en vanaf de aftrap tegen Sportclub Cambuur bepaald geen garantie was op succes. In de wedstrijden die daaraan voorafgingen maakte het Volendamelftal duidelijk dat de weg die ingeslagen was in januari de meest veilige was voor het behalen van de broodnodige punten. Als FC Volendam ook tegen RKC Waalwijk kiest voor vooral geen averij oplopen en geconcentreerd de aanval zoeken als de mogelijkheden zich daadwerkelijk aandienen, is de kans op minimaal een punt meenemen uit dat mooie Brabant het grootst.

Tekst: Cor Tol 
Foto’s: ProShots / Rob Lezer

error: © FotoPersBureau Lezer