Zodra FC Volendam dit seizoen tegen een van de kampioenskandidaten speelde, was de nationale en internationale aandacht voor de club overweldigend. Als FC Volendam dan ook nog een uitstekend visitekaartje afgaf, raakten de media niet uitgepraat. Het was na de wedstrijd tegen PSV niet anders. Het visitekaartje dat FC Volendam afgelopen zondag afgaf glom aan alle kanten. Het enige dat ontbrak waren de punten voor FC Volendam. Of zoals Damon Mirani het na afloop kernachtig omschreef: voor complimenten krijg je geen punten. Natuurlijk was er individueel kwaliteitsverschil, maar als er eindelijk weer eens beentje gelicht kon worden, was het in deze wedstrijd. Het mooiste compliment kreeg FC Volendam van Wim van Hanegem. “Van Nistelrooy heeft geen idee hoe hij PSV moet laten spelen, Wim Jonk laat een FC Volendam zien met een voetbalvisie”. Inmiddels zijn we dagen verder en staat er een heel andere wedstrijd op de agenda. FC Volendam moet vrijdagavond tegen Sportclub Cambuur.


Een heel klein stukje geschiedenis

Toen FC Volendam na veertien wedstrijden vanwege ‘Qatar en het WK’ voor acht weken de winterstop inging, had de ploeg zes punten, een ongelooflijk negatief doelsaldo en stond het op plaats achttien in de stand. Er volgde een overwinteringsweek in Zuid-Spanje, waarna de competitie hervat zou worden tegen Sportclub Cambuur, RKC Waalwijk en Excelsior. Tegen deze drie clubs kon een nieuwe start gemaakt worden om te bewijzen dat de promotie naar de eredivisie terecht was.  Op 8 januari was de uitwedstrijd in Leeuwarden de eerste van dit trio wedstrijden. Met 0-3, de eerste en tot nu toe enige uitoverwinning dit seizoen, gaf FC Volendam het sein af dat er vertrouwen in de toekomst was. Dat bleek al snel in de weken die volgden. FC Volendam kwam los van onderen, steeg naar plek veertien. In de afgelopen jaren bleek het Cambuurstadion voor FC Volendam een lekkere plek om te spelen. Dat kan niet gezegd worden van het eigen stadion. De laatste thuisoverwinning dateert van 2010, het laatste gelijkspel van 2016. Afgaand op de stand in de ranglijst zou FC Volendam deze negatieve serie nu moeten kunnen doorbreken. 

Zes puntenduel

De afstand tussen Sportclub Cambuur en de eerste plaats die kans op lijfsbehoud geeft, is negen punten. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan, nog vijftien punten te verdienen. Sportclub Cambuur weet dat het nog een keer erop of eronder is. Als zij ook nu de punten uit Volendam meenemen, geven ze zichzelf nieuwe moed. Mocht FC Volendam de punten in eigen huis houden, is de kloof van de Friezen naar FC Volendam onoverbrugbaar geworden. De staf en de spelers zullen zich er terdege van bewust zijn dat dit zespuntenduel cruciaal is. Sportclub Cambuur zal beslist niet spelen zoals PSV speelde. PSV gaf FC Volendam ruimte om het eigen spel te maken. FC Volendam zal met de benen en het hoofd helemaal terug op aarde moeten om te beseffen dat het vrijdag een andere wedstrijd zal worden. De teneur die het spel tegen SC Heerenveen en PSV liet zien om toch weer aanvallender te willen spelen kan als een boemerang werken. De wijze waarop in de eerste veertien wedstrijden de ene tegengoal na de andere weggegeven werd, moet zich niet herhalen. FC Volendam mag het publiek weer met creatief spel gaan vermaken als de punten in de knip zitten. De kwaliteit van de huidige selectie is gebaat bij zekerheid van achteruit. Dat is vijftien wedstrijden in 2023 uitstekend gegaan. Ook tegen Sportclub Cambuur moet FC Volendam zich geen frivoliteiten veroorloven. Het elftal moet dat bewaren voor de wedstrijden als van een kans op degradatie en play-offs geen sprake meer zal zijn. Nu Vitesse en Go Ahead Eagles zich bijna veilig gespeeld hebben, zal plaats zestien uiteindelijk bezet worden door Excelsior, FC Emmen of FC Volendam. Met Sportclub Cambuur en RKC Waalwijk voor de boeg kan FC Volendam afstand nemen. Als dat goed uitpakt, worden de laatste wedstrijden tegen Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles en Excelsior een genot om naar te kijken.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots / Rob Lezer / Archief

error: © FotoPersBureau Lezer