In het voorbije weekend stonden twee wedstrijden op het programma die voor de Volendamsupporters flinke raakvlakken hadden. Zelf moest FC Volendam naar Almelo, waar gelijkgespeeld werd na een vroege voorsprong. In Almere zou Almere City FC – Fortuna Sittard worden gespeeld. Door een niet-werkende veldverwarming moest die wedstrijd verplaatst worden naar afgelopen woensdag. Die eindigde in 0-0, waar vooral Fortuna Sittard heel tevreden mee was.

Voor de Volendamaanhang was dit een wedstrijd waarin vooral gekeken kon worden naar hoe Fortuna Sittard, dat komende zondag naar Volendam komt, in uitwedstrijden speelt en naar wat FC Volendam mag verwachten van Almere City FC  op eigen bodem, als FC Volendam binnenkort in de Flevopolder daar de kersverse eredivisionist opnieuw treft. De technische staf van FC Volendam heeft woensdag ongetwijfeld met argusogen en een meer dan analytische blik naar deze wedstrijd gekeken. Zelden zullen zo eenvoudig twee vliegen in een klap gevangen zijn.


De spelers van FC Volendam gaven na afloop in Almelo precies het goede commentaar op de 1-1 die bereikt was tegen Heracles Almelo. Ze hadden een dubbel gevoel. In de fase waarin het elftal zich nu bevindt, is een gelijkspel tegen een concurrent in een uitwedstrijd een verdienste. Dat het gelijk werd na bijna een uur op een 0-1 voorsprong te hebben gestaan, was een bittere teleurstelling. De commentaren van de spelers van Heracles waren precies andersom. Daar heerste niet alleen een enorme teleurstelling maar ook verbazing. Met zoveel balbezit en best wel mooie mogelijkheden om tot scoren te komen, werd het maar niet de baas over FC Volendam.

 

FC Volendam speelde opnieuw vanuit een gesloten verdediging, waarin opeens creatief gedacht moest worden omdat Josh Flint ontbrak. De centrale rol die Brian Plat moest invullen ging hem uitstekend af. Zo goed zelfs dat hij zich realiseert dat de speelminuten die hij onregelmatig krijgt, niet overeenkomen met zijn kwaliteit. Het zou de technisch verantwoordelijken sieren hem binnenboord te houden met een mooi contract. Hetzelfde geldt voor de vanaf de tribunes vaak verguisde Lequincio Zeefuik. Met zijn speelstijl en drie doelpunten dit seizoen heeft hij niet alleen de ogen geopend van verschillende clubs maar ook van de soms venijnige sportvolgers. Zijn vertrek is reeds definitief. Volgend seizoen start hij bij AZ in Alkmaar en vertrekt transfervrij .


Op 16 september, een week na de Volendammer kermis, reisde FC Volendam af naar Sittard. Kort voor rust scoorde Garang Kuol een heel fraaie goal, op een moment dat FC Volendam eigenlijk amper in het stuk voorkwam. De 0-1 ruststand kon in de tweede helft niet worden vastgehouden. Met een uitblinkende Halilovic kraakte Fortuna Sittard het Volendamsysteem vrij eenvoudig. Met 3-1 kon FC Volendam de koffers pakken. De les die het team toen geleerd heeft en inmiddels al een beetje in praktijk brengt, is dat het met open vizier een tegenstander tegemoet treden, vraagt om spelers die dat aankunnen. De selectie was toen nog niet zover. Komende zondag mag bewezen worden welke stappen de ploeg gemaakt heeft de laatste weken. Vergeleken met vorig seizoen loopt FC Volendam een punt achter. Maar dat zegt niets. Na de achttiende wedstrijd regen de overwinningen zich in grote regelmaat aaneen. De ploeg weet dus hoe lijfsbehoud behaald kan worden.
Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer