Wat Feijenoord in 2009 verzuimde, deed het nu wel. Tegen FC Emmen vervulde het zijn sportieve plicht en won in Drenthe met 1-3, waardoor FC Emmen op plaats zestien eindigt en een herkansing in de play-offs krijgt. In 2009 liet Feijenoord in de laatste wedstrijd Roda JC winnen, waardoor FC Volendam degradeerde. Dat lot was FC Volendam nu niet beschoren. In principe had FC Volendam het ook op eigen kracht kunnen en moeten doen, maar in Deventer werd het 3-0 voor Go Ahead Eagles in een wedstrijd die Volendam maar erg snel moet vergeten.  Hoofdrol voor Filip Stankovic  

De wedstrijd was nog geen minuut oud of de bal ging bij FC Volendam op de stip. Makkelie had weinig keuze. De passeerbeweging langs Josh Flint was slim, de voet van de Volendamverdediger stond er nog. Wullemson mocht aanleggen, deed dat niet scherp, waardoor Filip Stankovic zich al snel tot men of the match leek te kronen. Met die meevaller zo vroeg in de wedstrijd voelde FC Volendam zich wat meer gesterkt. Toch was het Go Ahead Eagles dat met de massale steun van het fanatieke eigen publiek, maar ook in de wetenschap dat er in de eindstand niets meer kon misgaan, de wedstrijd leek te dicteren. FC Volendam stond geconcentreerd achterin op te vangen wat er aankwam, loerend op wat uitbraken. Gaandeweg kwamen er tegenstootjes. De mooiste leek via Henk Veerman een goed slot te vinden, maar tussen drie verdedigers was hij kansloos. Go Ahead Eagles kreeg wat corners, FC Volendam mocht via de voet van Carel Eiting twee vrije trappen nemen. Alle doelpogingen die daaruit voorkwamen, leverden niets op. Even had Carel Eiting zelf een kleine mogelijkheid, maar met rechts was zijn inzet van een andere kwaliteit dan met zijn gouden been. Met 0-0 had de rust kunnen ingaan. In de extra tijd, veroorzaakt door het oplappen van Filip Stankovic die zich overstrekt had, liet FC Volendam zichzelf in het mes vallen. Met balbezit voor Xavier Mbuyamba en nog een minuut op de klok werd voor de veiligheid voor terugspelen op de keeper gekozen. Filip Stankovic echter verslikte zich totaal onnodig in Lidberg, die de bal eenvoudig in een leeg doel mocht schuiven. Gezien het spelbeeld wel een klein beetje verdiend voor de thuisclub, maar na al het werk dat FC Volendam zich getroost had bijzonder teleurstellend om zo de kleedkamer te moeten opzoeken.  


Bedenkelijk spel 

Al snel na rust bleek FC Volendam weinig geleerd te hebben van hoe Go Ahead Eagles speelde. Al binnen vijf minuten was de koers gelopen. De rammelende verdediging, nu op rechts gehandicapt door de schorsing van Benaissa Benamar, communiceerde niet zodat Go Ahead Eagles vrij eenvoudig in het hart kon doorbreken. Filip Stankovic stond te ver voor zijn doel, kwam aarzelend uit wat hem kansloos maakte voor de lob die volgde. Halverwege de tweede helft viel het zwaard helemaal. Nu was het weer Filip Stankovic die zich verkeek op een strakke inzet. Hij keerde de bal nog wel, maar Serra mocht vrij 3-0 binnenschieten. Het enige gansje dat nog te genieten viel, was van Derry John Murkin die de keeper op zijn weg vond. FC Volendam wisselde vijf keer, wat de ploeg niet echt sterker maakte. Go Ahead Eagles vond het langzamerhand wel goed, want met de tussenstanden bij RKC Waalwijk en NEC Nijmegen kwam er perspectief voor de laatste wedstrijd op 28 mei om misschien toch nog achtste te worden. In het Volendamvak ontstond ondertussen een prima sfeertje. Feijenoord deed wat het moest doen. Nadat FC Emmen met 1-0 geleid had, was het na rust de beurt aan de landskampioen om er toch nog wat kleur aan te geven. Door de doelpunten die in Emmen vielen, werd de feestvreugde onder de Heksidesupporters steeds vrolijker. 


De echte Volendamsupporter zal van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet echt genoten hebben. Evenals thuis tegen de Eagles kregen zij ook deze doelpunten vrijwel in de schoot geworpen. Met het bepaald niet superieure elftal gaven zij wel heel veel lesstof mee aan de staf van FC Volendam. Nu de leiding van de club weet dat er een nieuw jaar eredivisie zal volgen, kan de blik geworpen worden op bouw van het nieuwe elftal, dat vanaf de eerste wedstrijd een visitekaartje kan afgeven. Niet degraderen houdt voor een kleine club als FC Volendam eigenlijk een soort kampioenschap in. Als echter gemikt wordt op een veel langduriger verblijf in de eredivisie, zal de aanpak een andere insteek krijgen dan in de zomer van 2022. Alle clubs zijn al volop bezig, van FC Volendam is helemaal nog niets vernomen. Van het zoeken naar spelers in de breedte en voor de toekomst kan geen sprake meer zijn, want na de degradatie van Jong Volendam is de kweek van talenten in de Onder-21 competitie een doodlopende weg.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots / Lezer ICT

 

  

 

 

error: © FotoPersBureau Lezer