In twee totaal verschillende helften heeft FC Volendam opnieuw ervaren wat een rode kaart betekent voor een elftal. Een voltallig Go Ahead Eagles speelde FC Volendam in de eerste helft vrijwel van de mat, tegen tien man was het FC Volendam dat na rust het meest aanspraak mocht maken op een redelijk resultaat. Uiteindelijk werd het toch een terechte 4-1 nederlaag, die wel wat te groot uitviel.

Met Lequincio Zeefuik op de plaats van Robert Mühren in verder dezelfde opstelling als tegen Vitesse vorige week trad FC Volendam in Deventer aan tegen Go Ahead Eagles. De toss werd gewonnen door de thuisclub, waardoor FC Volendam de eerste helft naar het fanatieke thuisvak mocht spelen en Go Ahead Eagles zich na rust mocht uitleven voor de felste aanhang. Zoals verwacht startten de Eagles van acquit met pressievoetbal op jacht naar een snelle voorsprong. FC Volendam leek niet erg onder de indruk, maar moest toch na amper twaalf minuten toezien hoe een geraffineerde aanval van Go Ahead Eagles de linkerkant van FC Volendam uitspeelde. De voorzet was niet meer te missen. Kuipers scoorde 1-0. In het vervolg hierop trok Go Ahead Eagles zich vrijwel massaal terug, wachtend op wat FC Volendam misschien te bieden had.

Op een speldenprik van Lequincio Zeefuik na, die smoorde omdat er slecht gepasst werd, kwam FC Volendam nauwelijks over de middenlijn. Het spel van het ‘blauwe’ oranje oogde daarvoor te steriel, te frêle. Af en toe leek het of de spelers een lekker spulletje deden. Go Ahead Eagles vond het wel goed zo. Die tweede en volgende goal zouden toch wel vallen, zoveel zelfvertrouwen straalde de ploeg uit. Tien minuten voor rust werd het tweede doelpunt gefabriceerd. Weer kreeg FC Volendam over de flanken de bal niet goed weg, waardoor Edvardson makkelijk kon scoren. Al snel daarna viel ook de derde goal, nu van Willumsson. Door het wegglijden van de keihard werkende Brian Plat kon hij uit de draai voor 3-0 zorgen. De stand was niet vertekend. Go Ahead Eagles speelde geconcentreerd, trok zich massaal terug als FC Volendam opbouwde. FC Volendam speelde slordig, te vaak werd balverlies geleden, wat steeds weer tegenaanvallen over zich heen riep. Op slag van rust werd Calvin Twigt getorpedeerd door Adekanye. Deze lastpost had zichzelf eerder al met geel opgezadeld, nu volgde na ingrijpen van de VAR ook nog rood.

In tegenstelling tot een week eerder stond nu FC Volendam in bovental tegenover tien spelers van Go Ahead Eagles. De thuisploeg trok zich echt volledig terug. Aanvankelijk wist FC Volendam zich er weinig raad mee, maar toen Bilal Ould-Chikh in de zestigste minuut Darryl van Mieghem wist te vinden, kwam er weer spanning in de wedstrijd. Door zo te wisselen, dat FC Volendam de buitenkanten minder goed kon gebruiken, nam Go Ahead Eagles opvallende maatregelen. Maar al snel wist FC Volendam ook daar doorheen te prikken. Toen Lequincio Zeefuik werd gewisseld voor Quincy Hoeve, die zijn debuut maakte, nam FC Volendam zelfs het heft in handen.

Na een ziedend schot van Xavier Mbuyamba kreeg Quincy Hoeve in de rebound vrijwel meteen een kans om te scoren. Zijn aanwezigheid veroorzaakte meer gevaar dan Lequincio Zeefuik in de voorgaande tijd had laten zien. In de slotfase lukt het hem bijna alsnog te scoren, maar ook dat mislukte omdat De Lange hem blokkeerde. Dat leverde de debutant volkomen onterecht geel op. Aan de andere kant had Go Ahead Eagles kort voor tijd wel gebruik gemaakt van de enorme ruimte die FC Volendam in het laatste half uur achterin blootgaf. Met een vooruitgeschoven Damon Mirani en Xavier Mbuyamba was er van verdedigen geen sprake meer. Llansana maakte daar gebruik van wat 4-1 betekende.

De twee wedstrijden tegen Vitesse en Go Ahead Eagles hebben meer dan duidelijk gemaakt dat de selectie zoals die nu oproepbaar is, onvoldoende body heeft om punten te pakken. Het technisch management zal er waarschijnlijk zelf ook niet blind voor zijn.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer