Het wapen dat FC Volendam dit seizoen volop in de strijd kon gooien, was ook thuis tegen Sparta Rotterdam goed voor de volle winst. Door twee uitstekende hoekschoppen van Carel Eiting, succesvol afgewerkt door Xavier Mbuyamba pakte FC Volendam drie kostebare punten. Met 2-1 wist Sparta Rotterdam naar huis te sturen, waardoor de ploeg zich met nog twee wedstrijden te gaan vrijwel veilig gespeeld heeft.

Dat de wedstrijd zo zou uitpakken liet zich in het eerste half uur bepaald niet raden. Met de opstelling in de hand verbaasde vriend en vijand zich over de keuzes die gemaakt waren. Van de spelers die het veld betraden, had in het Volendamkamp geen enkele speler een geboortekaartje dat in Volendam gemaakt was. Een elftal zonder ook maar een enkele Volendammer, dat was heel lang geleden. De koers die het Team Jonk al vier jaar vaart, was nu kristalhelder. De enige Volendammer in het veld, Mike Eerdhuyzen, liep in een Spartashirt, nadat hij vorige zomer afgevoerd was als onvoldoende voor de toekomst van FC Volendam.


De keuze voor deze elf spelers werd deels verklaard door het wegvallen in de warming-up van Brian Plat. Zijn positie moest noodgedwongen ingenomen worden door Walid Ould Chikh. Opvallend was ook dat beide Volendamspitsen, Henk Veerman en Robert Mühren, voor heel veel sponsorgeld in de afgelopen twee jaar teruggehaald, naar de bank verwezen waren. Wat deze selectie kon opleveren, werd binnen de kortste keren duidelijk gemaakt. Sparta Rotterdam startte als een furie. Na precies honderd seconden lag de bal achter Filip Stankovic. Gelukkig voor FC Volendam werd het doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd. Het was uitstel van executie. Amper drie minuten later was het wel raak. Op exact dezelfde manier sneed Sparta Rotterdam door het rammelende elftal en liet het Saito voor 0-1 zorgen. Met de zoveelste noodgedwongen variant op de rechtsbackplaats was het achterin en op het middenveld een chaos. In het eerste half uur werd dat er niet beter op. Eindelijk werd na precies dertig minuten vanaf de bank ingegrepen. De opzet om met een versterkt middenveld te gaan spelen bleek geen succes. Door het inbrengen van Henk Veerman kwam er een aanspeelpunt in het elftal. Henk Veerman is geen weliswaar wereldvoetballer, maar met zijn energie en ervaring kon het elftal anders gaan spelen.


De onvermoeibare Derry John Murkin, Darryl van Mieghem en Gaetano Oristanio konden nu hun bal wel kwijt. Achterin werd het een stuk rustiger toen Benaissa Benamar als Haarlemmerolie rechtsback ging spelen. FC Volendam kwam nu zelf over de middenlijn, wat veel aantrekkelijker voetbal opleverde. Sparta Rotterdam moest terug. Ze waanden zich in een snoepwinkel, maar nu moesten de Rotterdammers ook aan de bak. De eerste grote kans was eerder al voor Darryl van Mieghem, maar hij verkeek zich op het prachtige passje. Henk Veerman kreeg al snel een uitstekende dieptebal, maar kwam teenlengten te kort. De enorme boost die het elftal zich liet aanmeten door de hectiek in het laatste kwartier voor rust, leverde de nog niet verdiende gelijkmaker op. Xavier Mbuyamba verzilverde een uitstekende hoekschop van Carel Eiting. Vervelend was, dat het gooien van bier de euforie hard verbrak. De onderbreking van tien minuten had echter geen invloed op hoe FC Volendam was gaan spelen. Met de 1-1 haalde FC Volendam de rust.


Omdat Sparta Rotterdam de toss had gewonnen en de wedstrijd andersom had laten beginnen, speelde FC Volendam nu niet naar de Hekside. Dat bleek gaandeweg de tweede helft bepaald geen probleem. De sfeer in het stadion was geweldig, de spelers knokten voor elke meter, wetend dat het pakken van een punt tegen dit Sparta Rotterdam fantastisch zou zijn. Voor elke meter werd vol overgave gevochten. Met de uitstekende Jannick van der Laan als scheidsrechter mocht ook voluit elk duel worden aangegaan, al vielen er gaandeweg wel vier gele kaarten. Steeds vaker verscheen FC Volendam voor het Spartadoel, maar uit snel uitgevoerde counters konden geen echt grote kansen gecreëerd worden. En achterin was het alle hens aan dek, omdat Sparta bij balbezit nog steeds lekker makkelijk voetbalde. Het loon voor de onvermoeibaarheid van FC Volendam kwam alsnog in blessuretijd. Weer was het een hoekschop van Carel Eiting, die opnieuw door Xavier Mbuyamba hard binnengekopt werd. Het stadion ontplofte. Met deze overwinning die drie gouden punten opleverde nam FC Volendam zoveel afstand van plek zestien, dat op pier een punt uit de wedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Excelsior genoeg zal zijn voor nog een jaar eredivisie.

Tekst: Cor Tol 
Foto’s: Pro Shots

 

 

error: © FotoPersBureau Lezer