Deze donderdag haalt FC Volendam als laatste in de tweede hoofdronde de bekerwedstrijd in tegen Excelsior Maassluis. De loting voor de derde ronde is al gedaan, wat betekent dat de winnaar door mag naar Beverwijk om daar tegen DEM te spelen. Excelsior Maassluis speelt in de tweede divisie, DEM in de derde divisie met RKAV Volendam. Het is voor (FC) Volendam de 175e bekerwedstrijd. Die leverden twee keer een finaleplaats op, in 1958 tegen Sparta en in 1995 tegen Feijenoord. Van de 174 bekerwedstrijden wist Volendam er 89 te winnen, 23 keer gelijk te spelen en na 62 nederlagen was meestal het bekeravontuur snel voorbij. Gemiddeld werd er per bekerwedstrijd die FC Volendam speelde bijna vier keer gescoord. Volendam scoorde zelf 316 doelpunten en moest 296 naar het net om weer te moeten aftrappen. In feite dus best wel een aardige balans.

Spelen tegen een amateurclub vergt een duidelijk andere mentale instelling dan tegen een club uit de Keuken Kampioen Divisie of eredivisie. FC Volendam kan het een beetje vergelijken de eigen instelling als het tegen Feijenoord of Ajax speelt. Aan die wedstrijden valt eer te behalen, maar leveren meestal weinig punten. Voor elke amateurclub die bij de eerste loting automatisch mag thuisspelen, is een wedstrijd tegen een betaalde club een lot uit de loterij. FC Volendam is daar niet altijd even goed mee omgegaan.

Een aantal recente uitslagen maakt volop duidelijk wat een amateurclub kan aanrichten als de wedstrijdmentaliteit niet goed is. In 2012 verloor FC Volendam meteen al de eerste wedstrijd uit bij Rijnsburgse Boys, dat toen nog speelde met Ruud Kras in de gelederen. In 2015 toog FC Volendam naar Lienden, dat zich door eerdere bekerverrassingen bepaald niet de underdog voelde. Door een doelpunt kort voor rust ging het Andere Oranje, zoals FC Volendam zich toen nog noemde, met 1-0 uit het bekertoernooi. In een verder verleden mocht FC Volendam zich een zak over het hoofd trekken tegen Achilles’29 dat na 0-0 de strafschoppen beter nam. Tegen Rheden en tegen Noordwijk werd met 1-3 op eigen veld verloren. Tegen Rohda Raalte was een tweede wedstrijd nodig om zich alsnog voor een volgende ronde te plaatsen.

Verwacht mag worden dat Excelsior Maassluis, dat het dit seizoen in de tweede divisie heel moeilijk heeft, twee bussen voor de deur parkeert. Hoe dat voelt, liet Sparta Rotterdam afgelopen zondag al zien. In de trainingsuren zal daaraan deze week ongetwijfeld aandacht besteed zijn, omdat het tikkie-breed en de schamele diepgang in de laatste wedstrijd niet de oplossing bleken om het de keeper van de tegenstander moeilijk te maken. Juist tegen Excelsior Maassluis kan FC Volendam laten zien dat er ook een plan B bestaat in de heilige encyclopedie van Cruyff.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer