Na een half uur stond FC Groningen met 2-0 voor, maar FC Volendam herstelde zich en speelde zich in de tweede helft verdiend naar de gelijkmaker toe. Met een sterk debuterende Carel Eiting op het middenveld naast voor de Volendamfans allemaal oude bekenden pakte FC Volendam in de openingswedstrijd een verdiend eerste punt.

Slechter kon een wedstrijd voor het pas gepromoveerde FC Volendam niet beginnen. Knullig balverlies op het middenveld van Francesco Antonucci gaf FC Groningen een niet te missen kans op de openingsgoal van Ngonge. Lang leek FC Volendam van slag, maar kansen en bijna-kansen voor Darryl van Mieghem en Francesco Antonucci leverden onvoldoende weerwerk op om het FC Groningen lastig te maken. Na ruim een half uur beloonde de thuisploeg zich rijkelijk met het optische veldoverwicht. Gebruikmakend van de ruimte in Volendams linker verdedigingsblok kwam Strans Larsen frank en vrij uit de rug van Damon Mirani. Merkwaardig genoeg bleek dit het sein voor Derry John Murkin zich veel meer met de opbouw te bemoeien. Wat hij in voorgaande seizoenen al zo vaak liet zien, was dit een gouden ingeving. De eerste de beste pass aan Darryl van Mieghem betekende 2-1. In de resterende zeven minuten tot de rust was het FC Volendam dat de klok sloeg. In de slotseconden ontsnapte FC Groningen aan de gelijkmaker. Henk Veerman was voor Ibrahim El Kadiri in het veld gekomen, wat meteen tot hachelijke situaties voor het Groninger doel leidde. Tot tweemaal toe loste Darryl van Mieghem een schitterend schot, maar beide pogingen werden geblokt. Met de 2-1 was het spelbeeld redelijk weergegeven bij het ingaan van de rust, maar wat FC Volendam in de laatste fase liet zien, vroeg om een vervolg in de tweede helft.

Verdiend punt

Dat kwam er. Al snel legde uitblinker Darryl van Mieghem de hele Groninger verdediging in de luren, maar zag zijn doelpoging op de paal eindigen. FC Volendam werd sterker en sterker, wat toch de gelijkmaker zou opleveren. Daar kwam wel de VAR aan te pas, omdat de kopbal van Benaissa Benamar niet duidelijk de doellijn gepasseerd zou zijn. De vreugde was groot, de ontreddering bij FC Groningen ook. FC Volendam leek tot meer in staat, maar zag in het laatste kwartier vrijwel alle krachten wegvloeien. Toen door allerlei opstootjes en botsinkjes ook nog negen blessuretijd werd bijgeteld, was het nagelbijten. FC Volendam hield stand. Het trok de 2-2 over de streep, wat verdiend mocht heten. Dezelfde uitslag waarmee in 2009 bij De Graafschap afscheid van de eredivisie genomen werd, stond nu in Groningen bij de rentree op het bord.

Opstelling: FC Volendam: Filip Stankovic, Brian Plat, Damon Mirani, Billy van Duijl, Benaissa Benamar (86. Walid Ould Chikh), Francesco Antonucci 79. Gaetano Oristanio), Carel Eiting (maakte zijn debuut voor FC Volendam), Darryl van Mieghem, Robert Mühren (86. Lequincio Zeefuik), Ibrahim El Kadiri (40. Henk Veerman)