Als laatste duel van deze midweekse ronde stond Ajax-Volendam op het programma. De wedstrijd van vanavond had veel weg van een reünie: diverse spelers en ook coach Wim Jonk hebben een verleden in Amsterdam. De bekendste is middenvelder Carel Eiting die na avonturen bij Huddersfield Town en Genk inmiddels bij Volendam is terecht gekomen.

Ondanks dat het vooraf nagenoeg onmogelijk lijkt voor de nummer 17 van de competitie om met een positief resultaat uit de Arena te vertrekken heeft spits Mühren nog wel vertrouwen in een stunt, meldt hij op het Twitter account van FC Volendam. Gezien de matige vorm waarin Ajax zich dit seizoen etaleert zou dit nog best wel eens gebeuren en de fans van de thuisclub hadden al aangekondigd witte zakdoekjes mee te nemen omdat Ajax ‘wat grieperig overkomt’ en daarmee in minuut 5 te gaan zwaaien.

Volendam begon het duel op papier met drie spitsen maar met Mühren op de bank kwam het er in de praktijk op neer dat Oristania de enige aanvaller was met daarachter vier middenvelders en vier verdedigers. Daarnaast werden de linies dicht op elkaar gehouden in een poging om Ajax van het eigen doel te houden.
Deze tactiek slaagde gedeeltelijk want de thuisclub kwam er moeizaam doorheen en kon na een kwartier slechts twee afstandsschoten noteren van Bergwijn en Alvares. Het nadeel werd ook duidelijk want de afstand naar het doel van Rulli werd erg groot.

In de 20e minuut kreeg Ajax een grote kans toen Brian Bobbey uit een corner kon koppen maar zijn poging had nog weinig succes. Volendam dacht daarna in de counter succesvol te zijn maar Jurrien Timber gooide lijf en leden in de strijd waarna hij langdurig op het veld behandeld moest worden met een hoofdwond.
De spaarzame uitvallen die de Volendammers lieten zien werden door de defensie van de Amsterdamers eenvoudig gepareerd en na een half uur spelen had de thuisploeg liefst 81% balbezit en voerde de druk voor rust op met een goed schot van Alvares dat fraai gepareerd werd door Stankovic. Zo werd de rust gehaald met een verdienstelijke 0-0 stand en werden de anti-Schreuder roepen van het thuispubliek allengs harder.

Beide teams begonnen ongewijzigd aan de 2e helft, zowel de spelers als de tactiek. Brobbey kreeg een grote kans maar zag Stankovic weer als sta in de weg en even later trof een schot van Steven Berghuis hetzelfde lot.
Ajax leek op weg naar de 1-0 maar in de 60e minuut kreeg Volendam een vrije trap die fraai door Mirani werd ingekopt. Ajax wisselde gelijk en bracht met Conceicao en Kudus nog meer aanvallende impulsen. Ook Volendam wisselde: de aangeslagen Plat maakte plaats voor Buur.

Ajax ging va banque spelen met spits Lucca voor verdediger Rensch en Wim Jonk pareerde door de minstens even lange Veerman een invalbeurt te gunnen. Tien minuten voor tijd viel alsnog de gelijkmaker toen Lucca doorkopte op Kudus die fraai afrondde.

Er volgde nog een hectische slotfase waarin na een misverstand in de Ajax verdediging bijna Volendam weer op voorsprong kwam. Alles werd uit de kast gehaald om een punt mee terug te nemen naar Volendam en ondanks 6 minuten blessuretijd bleef de ploeg strijden en uiteindelijk volgde de beloning na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Higler.
Het bestuur van Ajax nam de beslissing en het ontslag van Ajax trainer Alfred Schreuder een feit.
Zondag staat de kelderkraker tegen FC Groningen op het programma. Zoals dat heet een 6-punten wedstrijd.

Tekst: Rob van Vliet
Foto’s: Proshots & Rob Lezer
error: © FotoPersBureau Lezer