Zaterdag speelt FC Volendam om 16.30 uur tegen het grote Ajax. Na negen seizoenen de degens gekruist te hebben met Jong Ajax, wat vaak opvallende uitslagen opleverde, komt nu het grote Ajax naar Volendam. In de rugzak van de afgelopen dagen zit zowel bij FC Volendam als Ajax voldoende stof om de komende wedstrijd speciaal te maken. Waar het voor Ajax een tussendoortje zou moeten zijn tussen twee keer Napoli in de Champions League is het plotseling een wedstrijd geworden om het eigen blazoen weer glans te geven. Ook FC Volendam heeft alle reden komende zaterdag diep te gaan om het geloof in eigen kunnen een oppepper te geven na de teleurstellende wedstrijd in Sittard.


Een klein stukje geschiedenis

Tegen de top drie is het FC Volendam niet gegeven even flink uit te pakken. Van de 50 wedstrijden tegen PSV won FC Volendam er vijf, alle in Volendam, nog nooit in Eindhoven. Tegen Feyenoord won FC Volendam ook vijf keer, twee keer in de Kuip en drie keer thuis. De beste statistiek boekte FC Volendam tegen Ajax. Zowel in Amsterdam als in het eigen stadion won FC Volendam drie keer. Ook klopte Volendam Ajax drie keer in de bekerstrijd. Mooie cijfers, maar het was ook Ajax dat Volendam al vroeg leerde dat er groot verschil is tussen de bovenkant van de eredivisie en de onderkant. In 1959 werd het in Amsterdam 9-0 en in 1961 9-1. Thuis won Volendam een half jaar later de return met 4-0. Dat kon vroeger nog, toen het echte grote geld nog niet de dienst uitmaakte. Vanaf de opmars van het Europese voetbal met ongelooflijk hoge verdiensten en vanaf het Bosmanarrest zijn de kleine clubs gedwongen een totaal andere huishouding te organiseren. FC Volendam kan echter ook terugzien op heel mooie resultaten. Bijvoorbeeld de 1-0 in de zogenaamde thuiswedstrijd in april 1994. Deze werd gespeeld in het Olympisch stadion in Amsterdam, omdat het Veronicastadion totaal vernieuwd werd. Ook de 2-2 in 1989, toen het al na vijf minuten 0-2 stond en Frank Berghuis nog voor rust voor evenwicht zorgde, was een wedstrijd die in herinnering bleef. In het laatste eredivisieseizoen (2008-2009) verloor FC Volendam twee keer met 2-1, beide keren met een goal van Gerson Sheotahul. In dat seizoen schakelde FC Volendam Ajax uit in de beker door een doelpunt van Jack Tuijp.

Seizoen 2013 / 2014 Bekervoetbal Ajax – Volendam. Mike van der Hoorn en Robert Muhren


Naar boven kijken

De stand in de huidige competitie dwingt FC Volendam alleen nog naar boven te kijken. Door de nederlaag tegen Fortuna Sittard en het gelijke spel van FC Emmen is FC Volendam op de achttiende plaat beland. Wat de eerste weken allemaal nog leek mee te vallen, is nu werkelijkheid. FC Volendam pakt te weinig punten. Hoe dan ook mag de aansluiting niet verloren gaan. Na Ajax gaat FC Volendam naar FC Emmen. Het is dus opnieuw een week van de waarheid. Er is nu voldoende lesgeld betaald, de uitvoering moet in het veld gebeuren. Ajax zal geen medewerking verlenen, mag verwacht worden. FC Volendam moet het op eigen kracht doen. Tegen Go Ahead Eagles waren de toeschouwers getuige van een uitstekende eerste helft. Datzelfde Go Ahead Eagles pakte een punt tegen Ajax. In het voetbal is logica absoluut ondenkbaar, maar aan die drie kwartier tegen Go Ahead Eagles kan toch ontleend worden dat FC Volendam veel beter kan dan afgelopen zondag. Als de mannen dat weten op te brengen tegen Ajax is een verrassende uitslag niet uitgesloten en mag echt naar boven gekeken worden.

Cor Tol


error: © FotoPersBureau Lezer