Wat voor de winterstop steeds weer niet lukte, winnen van ploegen die op papier beslist geen klasse beter dan FC Volendam zijn, lukte tegen Vitesse met glans. De 1-0 mocht dan uit de lucht zijn komen vallen, de aanval die voorafging aan de tweede goal, belooft veel goeds voor de rest van de competitie. Drie punten brengen FC Volendam op twintig punten en een klein beetje lucht om minder naar onderen te moeten kijken. Toch zullen de komende weken cruciaal blijken om dit seizoen een goed eindresultaat te geven.

Andere opstelling

Met Barry Lauwers op doel in plaats van Filip Stankovic en in de spits Darryl van Mieghem op de plaats van Robert Mühren, zag het er echt anders uit. Het was even wennen. Ook achterin was gegoocheld. Damon Mirani zat voor het eerst vanaf de eerste minuut op de bank, een vreemde gewaarwording. Ook stond Gaetano Oristanio onverwachts in de basis. FC Volendam vocht opnieuw de toch wel erg lange schorsing aan, waardoor de eerder opgelegde straf voorlopig doorgeschoven werd. Al deze wijzigingen pakten uitstekend uit.
FC Volendam liet vanaf de aftrap het initiatief aan Vitesse, dat de afgelopen weken aan een mooie serie bezig was. Volendams balbezit kwam niet boven de 30% uit. Effectief speelde FC Volendam daarentegen wel. Zodra er ruimte was, werd linea recta overgeschakeld in de diepte, waar Darryl van Mieghem een uitstekende wedstrijd speelde. De snelheid die de afgelopen weken in Volendams aanval totaal ontbrak, was terug. Technisch misschien niet de meest begaafde spits, maar wel een met een ongehoorde drive, heel veel ervaring en onvermoeibaar lastig. Dat juist hij de halve intikker in de twaalfde minuut mocht afmaken, was dan ook geen toeval. Na die voorsprong bleef FC Volendam zeer geconcentreerd aan de bal. Er werd soms wel wat chaotisch uitverdedigd omdat het ‘tegenhouden’ niet omgezet werd in rust aan de bal. Een terugspeelbal van Brian Plat leek even roet in het eten te gooien, maar FC Volendam haalde vrijwel probleemloos de rust met de verdiende voorsprong.

Ongewijzigd

Het zal in de kleedkamer niet gebonkt hebben. Deze groep speelde zo hecht, zo gedreven, dat er weinig woorden nodig waren om ze met dezelfde motivatie aan de tweede helft te laten beginnen. Vitesse begon na een kwartier aanvallend te wisselen, FC Volendam greep adequaat in. Toen Henk Veerman in het veld kwam, kreeg Darryl van Mieghem een maatje met wie het goed kersen eten was. Dat betaalde zich halverwege uit. Henk Veerman stond ongelooflijk knap aan de basis van de voorzet die uiteindelijk door Darryl van Mieghem in het doel gegleden werd. Toen even later ene combinatie uiteindelijk door Walid Ould Chikh afgerond kon worden, had het 3-0 moeten staan. De invaller schoot net voorbij de paal, waardoor de laatste toen minuten toch spannender dan nodig waren. Het zal de staf deugd gedaan hebben, dat de echte bankzitters zoveel waarde bewezen hebben aan het team. Met NEC Nijmegen komende zaterdag uit als volgende tegenstander mag bewezen worden dat het niets met uit-of-thuis te maken heeft, maar met de perfecte opstelling. Punten in Nijmegen zijn al jaren onbereikbaar, komende zaterdag kan hier een eind aan gemaakt worden.
Tekst: Cor Tol
Foto’s ProShots
error: © FotoPersBureau Lezer