In Eindhoven kreeg FC Volendam les 2 van ‘eredivisievoetbal’. Het gemak waarmee de miljoenenploeg van PSV het overwicht wist te creëren kon onvoldoende beantwoord worden. FC Volendam moest zich ook niet kapot spelen, omdat er komende weken veel belangrijker tegenstanders wachten. Dat het een zevenklapper werd, doet even pijn, maar gezien de voorgaande wedstrijden is na deze oorwassing geen man over boord.

Al na 21 seconden lag de eerste PSV-goal in het Volendamdoel. Derry John Murkin miste de dieptepass, Brian Plat dacht goed te onderscheppen, maar maakte het Filip Stankovic zo moeilijk dat Simons het cadeautje voor het intikken had. Lange tijd had FC Volendam daarna niets in de melk te brokkelen. PSV bepaalde de wedstrijd, FC Volendam was gedoemd tot tegenhouden. Dat het dan ook 2-0 en 3-0 werd was logisch. De 2-0 was overigens een strafschop die lang niet elke scheidsrechter geeft. Hield Damon Mirani echt vast of viel de PSV-aanvaller wel erg graag? FC Volendam kreeg geen vat op het spel. De bal werd niet echt in de ploeg gehouden en van opbouw was weinig sprake. Toch kregen zowel Henk Veerman als Robert Mühren kleine kansjes omdat de concentratie bij de thuisploeg, met name achterin, gaandeweg te wensen overliet. Kort voor rust profiteerde Henk Veerman daar uitstekend van. Hij kapte Brantwaite uit en scoorde fraai de tegengoal. Sinds 1995 had FC Volendam in het PSV-stadion niet meer gescoord.

Zo onoplettend als FC Volendam in de eerste helft startte, zo startte het ook het tweede bedrijf. Binnen vijf minuten werd de stand naar 5-1 getild. Eerst door een van richting veranderde bal van Brian Plat en vervolgens door een bal van de borst van Damon Mirani. FC Volendam was geslagen. De fut leek eruit. Wim Jonk begreep dat hij nu beter aan de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam kon gaan denken. Hij haalde Robert Mühren, Darryl van Mieghem, Brian Plat  en Carel Eiting uit het elftal en liet onder meer Imran Nazih (16 jaar oud!) debuteren. Ook PSV wisselde volop, wat het kijkspel niet ten goede kwam. FC Volendam mocht de wonden likken met opnieuw een grote nederlaag in het Philipsstadion. Maar met het oog op de komende weken, in de wetenschap dat winnen van FC Twente ook kon, is er nog volop geloof in eigen kunnen, te beginnen zaterdag op Het Kasteel.

Scoreverloop: 1-0 Simons, 25. 2-0 Gakpo (strafschop), 39. 3-0 Gakpo, 40. 3-1 Henk Veerman, 47. 4-1 Brian Plat  (eigen doel), 52. 5-1 Gakpo, 67. 6-1 Simons, 79. 7-1 Bakayoko