Door een bliksemstart in de eerste helft heeft FC Volendam tegen directe degradatieconcurrent Sportclub Cambuur drie volle punten gepakt. De tweede overwinning dit seizoen. Dat wat binnen de staf en de spelersgroep in de voorbije weken uitgebroed werd, leverde al in de eerste wedstrijd na de winterstop het volle rendement.

Na de minuut stilte voor de oudste Cambuursupporter en voor Pele liet FC Volendam al gauw zien dat er niet uitsluitend verdedigd ging worden. De opstelling was weliswaar vanuit een vijfmans achterhoede en slechts een diepe spits, maar deze wedstrijd moest hoe dan ook punten opleveren.

Twee staartploegen tegen elkaar, dat betekende dat het winst- en angstgevoel ook bij Sportclub Cambuur zat. FC Volendam toonde zich als eerste het sluwst. Al na zeven minuten bereikte Derry John Murkin de achterlijn, zag Bilal Ould-Chikh op een mooie positie staan, wat de een doelpunt bijna vanzelfsprekend maakte. Vanaf de aftrap veroverde FC Volendam de bal razendsnel. Nu was het Xavier Mbuyamba die een strakke dieptepass verstuurde. Robert Mühren was eerder bij de bal dan Marco Tol en Virginia, de Cambuurkeeper. Robert Mühren lobde heel listig. Via de onderkant van de lat stuiterde de bal in het verlaten doel. Een 0-2 stand binnen tien minuten, in een uitwedstrijd, dat was sinds 1962 (tegen Feijenoord) niet meer voorgekomen.

Lange tijd had Sportclub Cambuur grote moeite een antwoord te vinden. Na een krap half uur wisselde Ultee, de nieuwe trainer in Leeuwarden, twee spelers onder wie Marco Tol. Sportclub Cambuur kreeg meer vat op het spel, omdat FC Volendam wel erg ver achteruit ging. Dat resulteerde bijna tien minuten voor rust in een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De inzet werd door Filip Stankovic knap maar niet klemvast gekeerd. De rebound had door Bergsma verzilverd moeten worden, maar weer lag Filip Stankovic in de weg. De mooie voorsprong bleef tot de rust staan, waarmee FC Volendam aantoonde dat het wel heel erg efficiënt met de kansen was omgegaan. Na de twee goals had de Cambuurkeeper helemaal niets meer te doen.

In de tweede helft, waarin Sportclub Cambuur naar de eigen harde kern speelde, mocht een storm van de thuisclub verwacht worden. In de eerste minuten liet zich dat ook aanzien, maar al snel had FC Volendam weer de volledige controle op het spel. Naarmate de tweede helft vorderde, bleek Sportclub Cambuur machtelozer. FC Volendam vond het ook wel goed. Het bracht Joey Antonioli en Brian Plat in, wat op consolidatie van de voorsprong aanstuurde. Een grote kans kwam er halverwege. Dribbelend laveerde Gaetano Oristanio zich in een aardige positie, maar zag zijn schot nipt naast gaan.

Met nog een ruim kwartier op de klok bracht Wim Jonk Henk Veerman in het veld voor Robert Mühren. Juist op het moment dat Carel Eiting een vrije trap mocht nemen. Deze was zo zuiver aangesneden, dat een kopstoot van Henk Veerman de Cambuurkeeper te machtig was. Met 0-3 koos Sportclub Cambuur ervoor om man op man achterin te gaan spelen. Aanvankelijk reageerde FC Volendam er amper op, maar in de laatste tien minuten kwamen er grote kansen in de enorme ruimte die FC Volendam kreeg. Walid Ould Chikh zag zijn poging geblokt. De mooiste was in de laatste minuut voor Henk Veerman, maar hij schoot tegen de keeper op. Een klein smetje was de gele kaart voor Gaetano Oristanio. Hij gooide onnodig irritant de bal weg. Dit soort kaarten zouden de spelers eigenlijk zelf moeten betalen. Die 75 euro kan de club zich dan besparen. Het kon de pret echter niet drukken. Voor de tweede keer dit seizoen stapte FC Volendam met de volle winst van het veld en ook voor de tweede keer dit seizoen viel er geen tegendoelpunt.

SC Heerenveen uit voor de beker
De vraag is of het lek boven is. Dat mag komende wonesdag getoond worden tegen SC Heerenveen uit voor de beker. In 2009 werd FC Volendam door een arbitrale blunder in de halve finale geklopt door SC Heerenveen. Met de finale in zicht kreeg SC Heerenveen alles mee wat er maar aan een team toe te geven was.