Komende zondag speelt FC Volendam zijn tweede thuiswedstrijd dit seizoen. De eerste tegen Vitesse ging verloren, waarna ook in Deventer geen punten behaald werden. De nul punten uit twee wedstrijden vragen om een krachtig herstel. Vorig seizoen was de start niet puntloos en leverde de tweede wedstrijd in het Kras Stadion de volle winst op, tegen FC Twente dat ook nu de tegenstander is.

Een klein stukje geschiedenis

In het seizoen 1963-1964 startte FC Volendam met acht nederlagen, wat uiteindelijk tot degradatie leidde. FC Volendam had drie jaren opeen eredivisie gespeeld, een weelde. Jarenlang werd deze periode met Dick Tol in een hoofdrol gekoesterd. In 2008-2009 startte FC Volendam het seizoen met zeven nederlagen. Ook dat resulteerde uiteindelijk na een onverwachte inbreng van Feijenoord tot degradatie. Met twee nederlagen is er nog geen man overboord, zeker niet na de geruststellende woorden van Matthias Kohler: er staat een goede groep!

 

 

Een beetje vooruitkijken

De wedstrijd die na FC Twente volgt, is uit tegen Fortuna Sittard. Als dan de balans wordt opgemaakt, heeft FC Volendam in de eerste vier wedstrijden drie keer gespeeld tegen concurrenten uit het rechterrijtje. De eerste twee ontmoetingen tegen Vitesse en Go Ahead Eagles leverden niets op. Om te voorkomen dat het scenario van vorig seizoen zich herhaalt, is er voor de staf een hoop werk aan de winkel, er voorzichtig vanuit gaand dat de selectie tot de winterstop erg krap is. Het publiek laat zich zondag graag verrassen. Wie gaat er scoren voor FC Volendam? Hoe ziet de verdediging eruit? Welk spelletje mag het elftal spelen? In de geest van Cruyff, zoveel als mogelijk pressie op de helft van de tegenstander? Dat leverde vorig jaar in veertien wedstrijden veertig tegendoelpunten op. Na het overgegaan van het vijfmans- naar het viermansverdedigen staat de scoreteller nu al op min-4.

Zondag opponent FC Twente

De selectie die zondag tegen FC Twente aantreedt, heeft nog geen enkele wedstrijd in de benen als elftal. Garang Kuol deed enkele minuten mee, Tino Anjorin (te huren van Chelsea) heeft geen verhuurvergunning gekregen, Luke le Roux heeft alleen het trainingsveld gezien. De totale renovatie van veel elftallen vraagt een creatieve geest. Zowel FC Twente als FC Volendam hebben daar deze zomer mee te maken gehad. Welk elftal van de Tukkers in het veld komt, is niet goed in te schatten. Ook het elftal dat Volendam zal presenteren heeft nog geen vaste contouren. Nu deze week ook Derry John Murkin vertrokken is en Carel Eiting zijn vertrek heeft afgedwongen, is het woord en de daad aan de spelers die nog tot de smalle selectie behoren. Het zal geen geringe opgave worden voor de mannen van Matthias Kohler de eerste driepunter te scoren. Mocht dit wel lukken, dan is het een geweldige opsteker op weg naar mooie tijden.

Tekst: Cor Tol
Foto: Rob Lezer 

error: © FotoPersBureau Lezer