Dinsdagavond om 20.00 uur speelt FC Volendam een bekerwedstrijd in Friesland tegen Harkemase Boys. Voor de Friezen een uitgelezen gelegenheid zich uit te leven. In de competitie gaat het ook daar niet van een leien dakje. De club is ingedeeld in de derde divisie bij RKAV Volendam en staan onderaan. Kortgeleden speelden de Volendamamateurs thuis tegen Harkemase Boys. Het werd 2-1 voor RKAV Volendam, maar met name in het slotgedeelte van de wedstrijd moesten alle zeilen bijgezet worden. Dat mag voor FC Volendam een waarschuwing heten. Zeker ook als meegenomen wordt dat  de Friezen afgelopen zaterdag nipt met 3-2 verloren van koploper GVVV. De volgende bekerronde is voor FC Volendam dan ook geen vanzelfsprekendheid.


Een stukje geschiedenis

Sinds de invoering van het betaald voetbal heeft (FC)Volendam 172 bekerwedstrijden gespeeld. Dat gebeurde 73 keer in het eigen stadion en 99 keer in een uitwedstrijd. De wedstrijd tegen Harkemase Boys is de honderdste uitwedstrijd. Van die 172 bekerwedstrijden waren er 48 tegen amateurclubs. Van die 48 wedstrijden werden er vier verloren, wat uitschakeling telkens betekende. Vrij recent werd FC Volendam door Rijnsburgse Boys en FC Lienden uitgeschakeld. Deze cijfers geven goed weer dat het spelen van bekervoetbal tegen amateurclubs een andere instelling vraagt. Zij spelen vrijwel altijd thuis en voelen dit soort wedstrijden aan als een enorme kans om zich eens flink uit te leven.  Te vergelijken met FC Volendam tegen de top-3. Wie twee jaar geleden FC Volendam – PSV nog voor de geest kan halen, weet hoe dat gaat. FC Volendam speelde toen PSV voor de rust bijna van de mat. Pas in de verlening werd FC Volendam op de knieën gedwongen.

Hoe pakt dit nu uit?

De wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen FC Emmen was een echte slijtageslag, waar FC Volendam niet ongeschonden uit vandaan gekomen is. Met het oog op het herstel dat sommige spelers nodig hebben en met het vooruitzicht dat komende zondag SC Heerenveen naar Volendam komt, is het misschien een goed idee dat een mix van Jong Volendam en FC Volendam naar Friesland afreist. In de wedstrijd van Jong Volendam tegen OFC afgelopen zaterdag stonden bijvoorbeeld Dean James, Billy van Duijl, Calvin Twigt en Lequincio Zeefuik, spelers met de nodige wedstrijden in het eerste elftal als ervaring. Zij zijn komende weekeinde vrij, zij kunnen zich helemaal kapot spelen. Dan is plaatsing voor de volgende ronde wellicht makkelijker binnen handbereik. Elke volgende ronde in de bekercompetitie levert plaatsingsgeld op. En als er ook nog thuis geloot wordt, is de recette ook aantrekkelijk. FC Volendam kan zichzelf een goede dienst bewijzen door de honderdste uitwedstrijd tot een succesvol einde te brengen. Na de afgelopen drie jaar al in de eerste wedstrijd te zijn uitgeschakeld (Sparta Rotterdam, PSV en FC Emmen) is winnen wel weer een keer lekker.

Tekst: Cor Tol 
Foto’s: ProShots / Rob Lezer

 

 

error: © FotoPersBureau Lezer