Opnieuw staat er voor FC Volendam een uitwedstrijd op het programma. Voor de tweede keer dit seizoen is het naar SC Heerenveen. Was het in januari voor de beker, nu is het belang veel groter. FC Volendam wil ook in het Friese Haagje proberen punten te scoren. Na de historische wedstrijd in de Galgenwaard, waar FC Volendam 0-0 speelde tegen FC Utrecht, beseft de spelersgroep terdege dat de veilige marge in de stand nog niet bereikt is. Weliswaar is de kloof met Sportclub Cambuur en FC Groningen negen en tien punten, de kans dat FC Volendam op een plaats in de play-offs belandt, is nog levensgroot. Om dat te voorkomen zijn er in de resterende zevenwedstrijden minimaal nog zeven punten nodig.

Een klein stukje geschiedenis

De beste eerste helft dit seizoen speelde FC Volendam in oktober thuis tegen SC Heerenveen, maar echt mee zat het niet. De 1-1 ruststand was niet de echte weergave van het spelbeeld. SC Heerenveen pakte het vervolgens na rust anders aan, waar de staf van FC Volendam niet adequaat reageerde. Dat kostte FC Volendam na de noodweeronderbreking de punten. Ook door de vijf wissels was het elftal geen schim meer van de eerste helft. Met die herinnering, die eigenlijk punten had moeten opleveren, dacht FC Volendam in de bekerwedstrijd kansrijk te zijn. Maar FC Volendam had helemaal niets in te brengen. De fantasieopstelling had het vooral voor de rust bijzonder moeilijk. De kansen voor SC Heerenveen regen zich aaneen, Filip Stankovic stond lang in de weg. Na rust werd het iets beter, maar viel de druk niet langer weg te poetsen.Zelfvertrouwen getankt

Het eindelijk weer complete FC Volendam liet in Utrecht zien waartoe het in staat is. Hoewel Studio Sport amper iets van een aanvallend FC Volendam liet zien, zagen de Hekside en alle andere meegereisde Volendamsupporters wel degelijk een aantal aanvallen die zomaar doelpunten hadden kunnen opleveren. Tegelijkertijd kon de conclusie getrokken worden, dat het thuisspelen nog flink verschilt van het uitspelen. Na de winterstop is dat verschil wel een stuk kleiner geworden, er wordt amper meer iets cadeau gedaan, maar het nog gedurfder benutten van de ruimte die de aanvallende thuisclubs laten, blijft nog wat achter. Door de 0-0 in Utrecht werd weer wat meer zelfvertrouwen getankt, broodnodig voor de wedstrijd in SC Heerenveen, dat nog in de race is voor mogelijk Europees voetbal in de zomer.

De goudmijn van FC Volendam

De staf van FC Volendam heeft hopelijk ook de ingrediënten paraat om in de laatste zeven wedstrijden van de tweede divisie Jong Volendam voor degradatie te behoeden. Als dit opleidingselftal terug moet naar de troosteloze Onder-21 competitie op maandagmiddag, is het gedaan met het kroonjuweel van de Volendammer Jeugdopleiding. Met alle jeugdelftallen, de goudmijn van FC Volendam, op een bedenkelijk niveau in de laagste divisies is de hoop voor de nabije toekomst op doorstroming van groot talent teruggebracht tot het minimum.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots / Rob Lezer / Archief

 

error: © FotoPersBureau Lezer