Wie afgelopen zondag alle voetbalbeelden op NOS Studio Sport gezien heeft, zal zich ongetwijfeld hebben afgevraagd waarom Güzübüyück de handsbal in de wedstrijd van FC Utrecht tegen AZ wegwuifde en er geen strafschop voor gaf, en waarom Lindhout in overleg met de VAR voor exact eenzelfde soort handsbal (een inglijdende speler die de bal liggend tegen de arm krijgt) van Brian Plat wel een strafschop geeft. Ajax kwam daardoor makkelijk op voorsprong, wat later cruciaal bleek te zijn voor de nederlaag van FC Volendam. Ook greep de VAR in bij de gelijkmaker van Henk Veerman. Het zat FC Volendam zaterdag niet mee tegen het kwakkelende Ajax. Waar uiteindelijk in het zinderende laatste half uur minimaal een punt voor FC Volendam verdiend zou zijn geweest, ging lucky Ajax wel erg goedkoop met de volle winst aan de haal. Wat FC Volendam eraan overhield was een tank voor zelfvertrouwen. Dat was hard nodig, want nu bijna een derde van de competitie gelopen is, staat de ploeg nog bepaald niet op een plaats die recht geeft op verlenging van het eredivisievoetbal. Integendeel, samen met FC Emmen, de tegenstander van komende vrijdag, staat het Nieuwe Oranje op de laatste plaats. Als FC Volendam tot winst weet te komen, wordt plaats achttien overgedaan aan FC Emmen. 


Een klein stukje geschiedenis

Precies zeven maanden geleden stond in de Keuken Kampioen Divisie FC Emmen – FC Volendam ook op de rol. In maart verspeelde FC Volendam binnen drie weken een riante voorsprong als koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Het dieptepunt was op 11 en 14 maart. Thuis werd op 11 maart met 2-5 verloren van Excelsior, in Emmen werd drie dagen later met 4-1 verloren. Een paar weken later werd FC Emmen kampioen, promoveerde FC Volendam als nummer twee door te winnen in Den Bosch en promoveerde Excelsior via de play-offs. Die nederlaag in maart stond in schril contrast met de laatste wedstrijd die FC Volendam daarvoor in Emmen speelde. Dat was in 2018. Toen won Volendam met 2-3, wat een van de weinige nederlagen van de Drenten in dat seizoen was. In de totale statistiek heeft FC Volendam best aardige cijfers opgebouwd. Vanaf de eerste keer dat er tegen FC Emmen gespeeld werd in 1985, toen Emmen nog maar net uit het amateurvoetbal was overgestapt naar het betaald voetbal, negentien van de 42 wedstrijden te winnen. Dat gebeurde in Emmen acht keer. Van de zeven gelijke spelen tegen Emmen waren er drie op Drentse bodem. Twee keer won FC Volendam met grote cijfers. Dat waren 6-0 en 6-1 overwinningen in Volendam. De grootste overwinning uit was 0-4. Ook pittige nederlagen zijn in de statistiek terug te vinden. Bijvoorbeeld 1-5 in 2014 en een paar keer 4-0 in het stadion van FC Emmen. Deze cijfers geven aan er doorgaans veel doelpunten verwacht mogen worden als FC Volendam FC Emmen ontmoet, vrijwel altijd meer dan twee.


Zespuntenwedstrijd

Na de wedstrijd tegen Ajax, waar FC Volendam met opgeheven hoofd het veld verliet, staat nu andere koek op de rol. Wie wint, doet goede zaken, de media noemen dit een zespuntenwedstrijd. FC Volendam moet de lijn doortrekken die tegen Ajax zichtbaar werd. De wijze waarop FC Emmen in maart binnen een half uur aan een riante 4-0 voorsprong kwam, sprak boekdelen over de spelopvatting waarmee FC Volendam toen de wedstrijd was ingegaan. Inmiddels lijkt dat niet meer zo te gaan. Afgelopen weken is door de staf flink gesleuteld aan de zekerheid van de achterste linies. De kracht van het middenveld maakt uit hoe FC Volendam de wedstrijd doorkomt. Ervaring werd gevraagd. Met het doorschuiven van Damon Mirani en de komst van Carel Eiting heeft dat vorm gekregen. Om hen heen staan veel jonge spelers. Voetbaldeskundigen hekelen de keuze van FC Volendam voor het opleiden van piepjonge spelers. In de Keuken Kampioen Divisie was dat vrijwel geen probleem, maar in de eredivisie spelen andere factoren een rol, waarvan jonge spelers last kunnen hebben. Al bewijzen de pubers die inmiddels bij AZ in de basis staan, dat jong geen nadeel hoeft te zijn. Ook Volendam heeft dat al bewezen. Is immers Wim Kras niet al 63 jaar lang de jongste debuterende speler ooit in de eredivisie? Hij was nog maar 15 jaar oud en ontwikkelde zich veertien jaar lang tot een niet weg te denken speler. Zo’n kans krijgen jonge spelers nu ook in Volendam. Nu zal het spelen van degradatievoetbal niet echt bijdragen aan super positieve kansen. Veel hangt daarbij af van de ervaren spelers die het elftal moeten dragen. In aanloopfase van dit nieuwe eredivisieseizoen werd FC Volendam nog flink afgestraft door de directe concurrenten NEC Nijmegen, Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles. De volgende club die aan het eind van het seizoen waarschijnlijk in de nabijheid van FC Volendam staat in de ranglijst is FC Emmen. Vrijdag wordt van FC Volendam gevraagd een prijs te pakken en te bewijzen dat in de moordende concurrentieslag ook FC Volendam een goede partij gaat meeblazen. Met SC Heerenveen, AZ, Feyenoord en FC Utrecht de komende weken voor de boeg zijn punten nu meer dan welkom.

 

 
error: © FotoPersBureau Lezer