Spelen in de eredivisie geeft alle media onbeperkt voer voor alle mogelijke bespiegelingen van de resultaten van FC Volendam. In de eerste divisie telt een club nauwelijks mee. Er zijn kranten die pas op maandag de uitslagen van de vrijdagwedstrijden plaatsen. In de eredivisie is dat ondenkbaar. Een minimaal even grote extra dimensie komt aan bod in de voorbeschouwingen. Het ene cijferstaatje wordt na het andere tevoorschijn gehaald. De totaal andere aanpak die FC Volendam ten toon spreidt na de winterstop ligt voortdurend onder een vergrootglas. Met name de resultaten in de vijf gespeelde thuiswedstrijden dwingen respect af. Ook nu staat er weer een thuiswedstrijd op de agenda, de verwachtingen worden in alle toonaarden omschreven. Dat maakt de druk op de ploeg alleen maar groter. Geen enkele wedstrijd in het voetbal is met een voorgaande te vergelijken. Fortuna Sittard is een tegenstander van een kaliber waarop FC Volendam zich soms terdege stukbijt en een andere keer ogenschijnlijk van zich afschudt.

 

Een klein stukje geschiedenis

Toen Fortuna Sittard zich in 2018 als kampioen van de Jupiler League opnieuw in de eredivisie mocht melden, had niemand verwacht dat het zich zolang staande zou houden op het hoogste niveau. De bescheiden Turkse financiële injectie van Isitan Gün zorgde voor een enorme impuls, nadat nog kort daarvoor faillissement eerder leek toe te slaan. Uit de as herrezen was het de afgelopen jaren hard werken om bij te blijven, wat de Limburgers steeds weer lukte. Met de komst van de in Turkije hoog aangeschreven Burak Yilmaz in de spits en de trainerswissel kwam er nieuw elan in de ploeg. In Sittard zal ongetwijfeld nog vaak gedacht worden aan de speech die Michael van Praag als voorzitter van de KNVB jaren geleden hield om mee te delen dat een gezonde betaald voetbalcompetitie eigenlijk alleen kon slagen als zieltogende clubs als Fortuna Sittard en FC Eindhoven ontbonden zouden worden. Hun beider protest leverde vervolgens resultaten op die veel opgetrokken wenkbrauwen kenden. FC Eindhoven laat zich regelmatig hoog in de Keuken Kampioen Divisie zien en Fortuna Sittard is alweer aan het vijfde eredivisiejaar op rij bezig.

 

Vrijdag hoogste tijd van paraatheid

FC Volendam hinkt in de voorbereiding op drie gedachten. Het ontbreken van twee echte basisspelers, Gaetano Oristanio en Xavier Mbuyamba, kost de staf hoofdbrekens. De stijl van spelen na de winterstop werd mede mogelijk door de kwaliteiten van deze mannen, die zich in Volendam bijzonder goed ontwikkelden. Ook zal de staf en de spelersgroep door het hoofd spelen, hoe de uitwedstrijd in oktober in Sittard verliep. In het eerste half uur was het voetbal niet alleen saai maar ook van een bedenkelijk niveau. Na de wondermooie openingsgoal van Embolo kwam FC Volendam los. Alles was weer mogelijk. Door de rode kaart die Bilal Ould-Chikh opliep en de tweede goal van Fortuna Sittard op slag van rust viel alle hoop in duigen. Fortuna Sittard koesterde met weinig strelend kijkspel in de tweede helft de voorsprong, terwijl FC Volendam totaal machteloos was er ook maar iets aan te veranderen.

Hoe anders speelde FC Volendam afgelopen zondag in de Rotterdamse Kuip tegen Feijenoord! Uiteraard was het bijna ondenkbaar dat FC Volendam de 0-1 zou weten vast te houden. Maar dat Arne Slot toch zijn Europese elftal na rust nodig had om FC Volendam op de knieën te dwingen, zei genoeg over hoe FC Volendam zich staande wist te houden. Met de ongelooflijke pech voor Damon Mirani streek Feijenoord de volle winst op, weliswaar verdiend, maar hoe dicht was FC Volendam bij een nieuwe stunt tegen de top van de eredivisie. Als de spelersgroep die vrijdag het veld in komt, met diezelfde mentaliteit de klus wil klaren, wordt het een mooie voetbalavond. Met wellicht weer een resultaat dat FC Volendam dichter bij consolidatie van het eredivisieschap brengt. Hierna wachten twee uitwedstrijden tegen FC Utrecht en SC Heerenveen, waarin wellicht ook een stapje hogerop te maken valt. Voor de bankzitters van vrijdagavond wacht zaterdag in Jong Volendam een uitwedstrijd tegen Scheveningen.  Jong Volendam staat nu op een degradatieplaats. Door slechts een plaats hoger te staan in de eindranglijst kan het het mogen spelen in de Tweede Divisie opnieuw verlengen door de play-offs te winnen, zoals vorig seizoen. Met de ultrabrede selectie die Volendam heeft, moet dat toch een uitdaging zijn die goed te doen is. Goed voor de ontwikkeling van de jeugdspelers, goed voor het image van FC Volendam. Degradatie betekent volgend seizoen te moeten spelen op maandagmiddag in de volstrekt anonieme Onder-21 competitie. Daar worden carrières gebroken, in de Tweede Divisie worden talenten groot gemaakt.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots / Rob Lezer / Archief

error: © FotoPersBureau Lezer