In de aanloop naar de wedstrijd van FC Volendam aanstaande zondagavond om 20.00 uur tegen SC Heerenveen is het indrukwekkend de commentaren te lezen die op het internet verschenen na de wedstrijd van FC Volendam tegen Vitesse. Met name de mega-teleurstelling die geproefd werd in de Arnhemse terugblik was het lezen waard. Wat hadden de geel-zwarte mannen er onvoorwaardelijk op gerekend dat FC Volendam heel eenvoudig een kopje kleiner gemaakt kon worden. Dat Bilal Ould-Chikh in de eerste minuut een razendsnelle uitbraak in 0-1 omzette, dompelde de heilige overtuiging van Vitesse in een diep gat. Hun drang om de wedstrijd toch naar de hand te zetten had optisch geen schade geleden. Vitesse was na de snelle gelijkmaker volop de baas in het veld, maar de moed om va banque te spelen ontbrak. FC Volendam mocht overigens de handen meer dan dichtknijpen dat zo’n overmacht geen verdere schade opleverde, die eerste tik bleek funest voor de thuisploeg.

In de Volendamcommentaren waren toch nog sporen van optimisme. In de resterende twaalf wedstrijden zijn nog 36 punten te verdienen om degradatie te voorkomen. Om evenveel punten bijeen te spelen als vorig seizoen, volstaan er 23. Dat zijn zeven overwinningen en twee gelijke spelen. Dan mag FC Volendam nog drie keer verliezen om de Houdini-act opnieuw succesvol uit te voeren. Die drie nederlagen zouden tegen Ajax, Feijenoord en FC Twente kunnen zijn. Als de andere negen wedstrijden geen nederlagen meer opleveren, speelt FC Volendam volgend seizoen gewoon weer eredivisie.

Die positieve start kan zondag gemaakt worden tegen SC Heerenveen. In SC Heerenveen boekte FC Volendam tot nu de enige uitoverwinning van dit jaar. Dat geeft houvast. Ook de statistieken over alle jaren geven houvast. FC Volendam won in alle voorgaande eredivisiejaren tien keer thuis van SC Heerenveen en leed maar vier keer een thuisnederlaag. De laatste was vorig seizoen. FC Volendam speelde in die wedstrijd voor de rust een uitstekende wedstrijd. De ruststand was weliswaar slechts 1-1, maar niemand twijfelde eraan dat het in de tweede helft erop en erover zou zijn. Op de bank dacht men daar echter anders over. Met een sterk gewijzigd elftal kwam FC Volendam uit de kleedkamer wat uiteindelijk een totaal onnodige 1-3 nederlaag opleverde.

Verwacht mag worden dat SC Heerenveen er alles aan zal doen om de thuis opgelopen schade te herstellen. FC Volendam weet dat die ploeg nog maar kortgeleden een fantastische pot tegen Ajax speelde. FC Volendam weet ook dat als het achterin goed dicht zit, zoals uiteindelijk in Arnhem bewezen werd, en als SC Heerenveen dezelfde ruimte biedt als in december in Friesland, er voorin veel te halen valt. De kans dat het stadion dan weer eens op zijn grondvesten kan trillen ligt in het verschiet.
Tekst Cor Tol  –  Foto’s: Proshots

error: © FotoPersBureau Lezer