De geluidsexplosie in de eerste minuut van FC Volendam tegen PSV was kilometers ver hoorbaar. Voor het eerst sinds 12 november had FC Volendam weer eens gescoord in een thuiswedstrijd. En dat tegen de ongeslagen koploper PSV. Ondenkbaar, wat een begin van deze wedstrijd. Nog mooier werd het toen in de hele eerste helft bleek dat FC Volendam niet alleen standhield ondanks de snelle gelijkmaker maar zelfs bijna op 2-1 kwam door Zach Booth. PSV was weliswaar een paar klassen sterker maar speelde in de geest van ‘dit komt wel goed vandaag’. Toen PSV na rust even het rempedaal losliet werd het pleit al beslecht. Toen vervolgens de aanvallende Volendamwissels ook nog precies andersom uitpakten, was de grote nederlaag niet meer te voorkomen.

Komende zondag gaat FC Volendam naar de Gelredome om mede-laagvlieger Vitesse te bestrijden. Dit seizoen opende FC Volendam met een thuiswedstrijd tegen de Arnhemmers, wat een 1-2 nederlaag opleverde na het door Vitesse inbrengen van Van Ginkel. Sinds die teleurstellende competitiestart heeft FC Volendam de staart van de ranglijst niet meer kunnen verlaten. Vitesse zit ook in zwaar weer en ziet, evenals FC Volendam, dat het gat naar de zestiende plaats waarmee deelname aan de play-offs mogelijk is of naar de veilige plaats vijftien per week groter wordt. FC Volendam weet wat dat betekent en heeft een ruime ervaring aan de onderkant van de eredivisie na negen degradaties. Voor Vitesse is deze situatie zeer ongebruikelijk. Het speelt vanaf 1989 onafgebroken op het hoogste niveau. Het promoveerde drie keer en koerst nu waarschijnlijk aan op de derde degradatie.

De situatie waarin FC Volendam nu op en naast het veld beland is, vraagt van het management en de technische staf het zetten van een stip op de horizon die een mooie toekomst voorspelt. Na de twee uitspraken van de rechtbank zal er financieel een hoop werk aan de winkel zijn. Omdat in het vorige seizoen tamelijk argeloos een nieuw driejarig contract mocht worden ondertekend, zit FC Volendam nu met een uitgebreide staf die doorbetaald moet worden zonder dat daar een te verwachten opbrengst tegenover staat. Wat dat sportief voor de club betekent, kon achteraf bezien al in juli en augustus bevroed worden.


De nederlaag tegen Kortrijk in juli werd beschouwd als iets dat in een oefenwedstrijd kan gebeuren. Inmiddels staat Kortrijk in België met nog vijf wedstrijden te spelen op de onderste plaats. Van die wedstrijd is kennelijk geen analyse gemaakt. Als een leraar niet weet waarom leerlingen onvoldoende scoren, hebben proefwerken weinig zin. In de selectie zaten toen nog Carel Eiting, Henk Veerman en Darryl van Mieghem. Achter de schermen wist de staf al dat deze spelers op het put van vertrek stonden. De eredivisie werd ingegaan met dezelfde selectie, met in de eerste wedstrijd de nederlaag tegen Vitesse. Met FC Volendam staat Vitesse nu op degraderen. In de zes weken tussen “Kortrijk” en de laatste dag van de transfers gebeurde er in Volendam helemaal niets. De selectie waarmee FC Volendam lijfsbehoud bijeen moest gaan spelen bleek in september bijna de jongste van de eredivisie. Hoe jong, dat was te zien aan de bank afgelopen zondag. Waar de wissels van PSV in de tweede helft het verschil maakten, wisten Regilio Simons en Michael Dingsdag dat de jonkies op de Volendambank die rol beslist niet konden vervullen.

Op de bank van FC Volendam zitten spelers die allen nog in Onder-21 mogen meedoen. En ook daar geen potten breken. Na twee degradaties staat FC Volendam O-21 in weer een divisie lager een na onderste. Zaterdag speelt het tegen Telstar Onder-21. Een wedstrijd die twee jaar geleden ondenkbaar was. Telstar had nooit een gedegen jeugdopleiding. Nu spelen FC Volendam en Telstar een bekerwedstrijd. Voor het management en de technische staf is het dus duidelijk welke stip op de horizon gezet moet worden, bouwen aan een nieuw FC Volendam dat kan bogen op een uitstekende jeugdopleiding. Daar zal veel tijd mee gemoeid zijn en zal van de scouting een andere insteek vragen dan in de afgelopen vijf jaar.

Tekst: Cor Tol  

error: © FotoPersBureau Lezer