Na de twee wedstrijden in Friesland vroeg iedereen zich af hoe FC Volendam tegen RKC Waalwijk zou uitpakken. Kwam er weer een overwinning of was het lek toch nog niet boven? Na een gelijke stand bij rust volgde eerst een voorsprong voor RKC Waalwijk, maar de wissels die Wim Jonk doorvoerde zette FC Volendam op het goede spoor met drie te koesteren punten als beloning.

Paal en lat

Bij aanvang van de wedstrijd, die voorafgegaan werd door een indrukwekkende gedenkminuut voor Jim Schilder, had RKC Waalwijk het dubbele aantal punten van FC Volendam. Waarin zat dat verschil in de eerste vijftien wedstrijden? In het eerste kwartier werd dat al snel duidlelijk. Met de nieuwe architect op het middenveld, Mats Seuntjes, overgekomen van Fortuna Sittard, had FC Volendam totaal geen grip op het spel. Echte kansen kwamen er niet, maar voor FC Volendam was het tegenhouden en zoeken naar de oplossing voor dit groeiende probleem. Toch kantelde de wedstrijd daarna beetje bij beetje. Ronde de twintigste minuut had FC Volendam zelfs op voorsprong kunnen komen. Eerst leek Robert Mühren slecht opbouwen van de Waalwijkers af te straffen, maar hij zag zijn diagonale schot via de paal het veld in gaan. Nog geen halve minuut later werd Gaetano Oristanio in stelling gebracht. Hij mikte te hoog waardoor zijn schot via de lat over ging. Met nog een kwartier op de klok ontsnapte Derry John Murkin aan een rode kaart. Zijn veel te felle tackle leverde slechts geel op, ook al omdat de VAR rood te zwaar vond. Kort voor rust was het weer Gaetano Oristanio die een kans leek te benutten, maar zijn half gekraakte schot leverde slechts een hoekschop op. In de slotseconde brak RKC Waalwijk gedegen uit. Lutonda mocht vrij aanleggen, maar ook nu bleef het bij een verijdelde poging. Met 0-0 konden beide teams redelijk tevreden terugkijken op een spannende eerste helft.

Aanvallende wissels

Ook de eerste tien minuten van de tweede helft wankelde FC Volendam ouderwets. Lelieveld van RKC Waalwijk kreeg een ideale mogelijkheid. Even later was het Lutonda die voor open doel had moeten scoren. Hier was het Oskar Buur die dat verijdelde. RKC Waalwijk nam geen gas terug. Na precies een uur was het dan toch raak. De uitblinker aan Waalwijkse kant, Seuntjens, had weinig ruimte nodig om op 0-1 te komen. Wim Jonk reageerde adequaat. Hij haalde twee verdedigers eruit, Oskar Buur en Damon Mirani, voor wie Darryl van Mieghem en Brian Plat in het veld kwamen. Met name door Darryl van Mieghem werd de kracht voorin verbeterd. FC Volendam profiteerde direct. In de 68e minuut scoorde Xavier Mbuyamba zijn eerste doelpunt voor FC Volendam door koppend een voorzet perfect af te maken. Toen even later Robert Mühren zijn plaats afstond aan Henk Veerman was het bij RKC Waalwijk paniek in de tent. Van hun aanvalskracht was weinig meer over. Ruim tien minuten later kwam zelfs de voorsprong. Nu was het Gaetano Oristanio, die een geweldige wedstrijd speelde, die de bal heel slim vrij speelde en loepzuiver voorgaf op Florent Sanchez da Silva. Ook hij maakte zijn eerste doelpunt voor FC Volendam. Er volgden tien spannende slotminuten, die probleemloos hadden kunnen worden afgesloten als Xavier Mbuyamba wat meer geluk had gehad met opnieuw een uitstekende kopstoot. Nu stond de paal in de weg. Van RKC Waalwijk kwam weinig gevaar meer, FC Volendam speelde vrouwen-en-kinderen-eerst, wat drie zeer kostbare punten opleverde. Twee overwinningen op rij in de eredivisie, hoe lang is dat niet geleden!

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots
error: © FotoPersBureau Lezer