Het onderaan staande FC Volendam heeft dringend een succesje nodig om de kloof op de onderste plaats niet al voor de winterstop onoverbrugbaar te laten worden. Daarvoor dienden zich twee mogelijkheden aan. Zaterdag thuis tegen FC Utrecht en deze zondag ook thuis tegen Feyenoord. Hoe het tegen FC Utrecht zal uitpakken is nog ongewis, maar hoe het tegen Feyenoord ging maakte opnieuw veel duidelijk. Nadat de Rotterdammers afgelopen donderdag op het tandvlees over Lazio Roma wisten te komen, hadden ze in Volendam een eenvoudig middagje. FC Volendam had helemaal niets in te brengen. De 0-2 rust- en eindstand was bepaald niet overeenkomstig het aantal kansen dat de Rotterdammers creëerden.


Van het kastje naar de muur

Met opnieuw een gewijzigde opstelling verscheen FC Volendam in het veld. Onder andere Derry John Murkin ontbrak, waardoor Dean James een basisplaats kreeg. Het zal hem en Brian Plat om de oren gesuisd hebben dat eerste kwartier. Hoe moe Feyenoord misschien ook zou kunnen zijn, in het veld was er totaal geen sprake van. Het Volendammiddenveld en de achterhoede werden flitsend van het kastje naar de muur gespeeld. Dat het al snel 0-1 werd, was niet meer dan logisch. Danilo maakte eindelijk een van de talloze kansen eenvoudig af.

Dat het ook nog 0-2 werd had Feyenoord vooral aan FC Volendam te danken. In het laatste kwartier van de eerste helft leek FC Volendam iets meer te begrijpen van het eredivisievoetbal. Juist op dat moment liepen twee spelers elkaar in de middencirkel in de weg. Feyenoord pikte de bal op en zestien seconden later als Szymanski de 0-2 achter zijn naam staan. Het enige dat FC Volendam had laten zien was een schuiver van Darryl van Mieghem en een ontzettend mooie knal van Xavier Mbuyamba.

Lange zit

Al snel in de tweede helft werd er gewisseld. Zo kwam Bilal Ould-Chikh in het veld voor de onzichtbare en veel te langzame Ibrahim El Kadiri. Deze werd in de eerste helft tot twee keer toe diep de vrije ruimte ingestuurd, beide keren kon hij het niet belopen. De weinige kansen die een club als FC Volendam krijgt, zijn uit die situaties. Toen Bilal Ould-Chikh erin kwam, organiseerde Feyenoord dat anders. Er was geen vrije ruimte meer, omdat deze vleugelspeler wel raad weet met een diepe bal. Al gauw werd de tweede helft saai en geestdodend.

Tot een kwartier voor tijd toen een scrimmage een doelpunt leek te kunnen opleveren. Met kunst en vliegwerk wisten de Rotterdammers de bal uit de doelmond te houden. De Hekside was ook wakker geschrokken en liet zich weer horen, maar de euforie was van korte duur. Feyenoord trok zich terug, vond het wel goed zo en pakte FC Volendam zonder moeite te doen helemaal in. FC Volendam weet nu dat het met dit voetbal veel te kort komt in de eredivisie. Tegen FC Utrecht mag getoond worden dat punten pakken tegen een middenmootploeg misschien wel mogelijk is. Tegen SC Heerenveen mislukte ook dat, dus de staf zal een hoge hoed moeten zoeken.

Tekst Cor Tol – Foto: Rob Lezer / ProShots
Video: ESPN

 

 

 

error: © FotoPersBureau Lezer