Afgelopen zaterdag pakte FC Volendam tegen Heracles Almelo het eerste competitiepunt. Na een heel lange opmaat, waarin het jonge team een 0-2 achterstand opliep, kwam een schitterende apotheose die twee doelpunten opleverde. De vraag is of het gooien van het bier de spaak in het wiel was om wellicht ook de winnende goal te kunnen maken in de chaos die Heracles Almelo over zichzelf had afgeroepen.

Deze week stonden er twee wat je noemt pittige uitwedstrijden op het programma. Afgelopen woensdag zou de eerste tegen Ajax zijn. Na de turbulente gebeurtenissen in de Johan Cruyff Arena werd de wedstrijd van Ajax tegen FC Volendam rücksichtlos van de kalender gehaald. Daarvoor is nog geen nieuwe datum gevonden. Zaterdag gaat FC Volendam naar PSV, dat in een ongenaakbare vorm blijkt te verkeren. Voor het Volendamelftal en voor de staf zal het heel veel vragen oproepen.


Kan FC Volendam zichtbaar maken dat het eerste competitiepunt het elftal zoveel zelfvertrouwen heeft gegeven dat ook tegen grote clubs een goed resultaat behaald kan worden? Het weldoordachte en integere inkoopbeleid van de afgelopen maanden zal toch op enig moment binnen de lijnen zichtbaar moeten worden. Een hele rij spelers zat afgelopen zaterdag op de tribune ‘in de wachtkamer’. Ongetwijfeld zal er van lieverlee een aantal aansluiten bij de wedstrijdselectie. In dat geval komt FC Volendam hoe dan ook sterker voor de dag dan bij de start van de competitie. Misschien kan de staf in de aanloop naar deze wedstrijd met de spelersgroep beelden gaan bekijken van Excelsior – Ajax en Ajax – Fortuna Sittard in plaats van flitsende momenten van Manchester City of Barcelona. Excelsior en Fortuna Sittard lieten zien hoe gegroepeerd voetbal eigen succes mogelijk maakt. De kans op verrassende punten neemt daardoor alleen maar toe. Mocht echter evenals vorig seizoen weer gestart worden in de geest van de Heilige Cruyfffilosofie (uitslag 7-1!) dan moet het telraam er weer eens bij gepakt worden. Te hopen valt, met FC Utrecht thuis in het vooruitzicht, dat het elftal zich dit niet nog eens laat overkomen.

Tekst Cor Tol  

error: © FotoPersBureau Lezer