Na twee weken zonder competitievoetbal bereidt het elftal van FC Volendam zich voor op de cruciale wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Onder aan de ranglijst staan beide teams zo dicht bij elkaar dat er sprake is van een zespuntenwedstrijd. Winst voor de Waalwijkers betekent dat ze afstand nemen van de gevarenzone, winst voor FC Volendam betekent dat het aanhaakt bij de onderkant van de middenmoot. Het is in dit kalenderjaar alweer de derde keer dat FC Volendam RKC Waalwijk ontmoet. Het begon in januari fantastisch. Na de winst in Leeuwarden tegen Sportclub Cambuur (0-3) kwam RKC Waalwijk naar Volendam. Ondanks de 0-1 van Seuntjens wist FC Volendam de volle winst over de streep te trekken. In mei echter was RKC Waalwijk beter bij de les. In de ongelooflijk spannende slotfase van het vorige seizoen won RKC Waalwijk met 4-1. De succesvolle trainer Oosting vertrok naar FC Twente. Onder nieuwe leiding is ook voor de Brabanders de seizoenstart nog niet helemaal gegaan zoals gehoopt en wellicht verwacht.

De selectie gaat echter weer in actie zonder de nieuwkomers Maulun en Le Roux, maar ook Brian Plat en Lequincio Zeefuik zitten niet bij de selectie. De nieuwe aanwinsten zijn na 2 maanden nog steeds niet wedstrijdfit en zijn Plat en Zeefuik geblesseerd. George Cox kan wel minuten maken en gaat zijn eerste wedstrijd spelen sinds 28 mei bij Fortuna als linksback. Hoe de kaarten van FC Volendam op tafel liggen, is inmiddels duidelijk. De bepaald niet geruisloze seizoensopruiming van spelers heeft flinke sporen nagelaten. Waar de supporters door hun massale verlenging van de seizoenkaart rekenden op een wat makkelijker seizoen nu het Team Jonk had geleerd hoe de hazen lopen, kregen zij een uitgekleed piepjong onervaren elftal te zien.

De ‘afdeling inkoop’ ofwel het technisch management had zoals het Dagblad Waterland schreef ‘gegokt en verloren’. Van de ris nieuw beoogde spelers zijn alleen Garang Kuol en Zach Booth in het veld geweest. Twee youngsters die op dit niveau de kar nog niet kunnen trekken. Aan die jonkheid mag niet alles toegeschreven worden. Na Ajax hebben FC Volendam en Excelsior de jongste spelersgroep. Ajax heeft nog twee wedstrijden in te halen en zal ongetwijfeld de punten nog gaan pakken. Excelsior daarentegen is wel goed gestart en staat met een even piepjonge ploeg met dertien punten op de vijfde plaats.De media besteden voortdurend aandacht aan de eredivisie en zeker ook aan FC Volendam. De Volendamvolgers komen ogen en oren te kort. Niet door het ‘nieuws’ van de zeer uitgebreide mediastaf van de club zelf maar vooral door de landelijke grote media. Steeds weer valt te horen of te lezen dat er sinds de komst van het Team Jonk een ander beleid dan tot 2019 gevoerd wordt. Dat heeft inderdaad geleid tot promotie, maar ook tot een uittocht van alles wat met de Volendammer culturele voetbalidentiteit te maken heeft. Wat die inhield werd de afgelopen week weer duidelijk. Twee spelers die tot 2019 werden opgeleid in de op het hoogste niveau spelende en zeer geroemde voetbaljeugd van FC Volendam, Joey Veerman en Mickey van der Ven, stonden samen in het Nederlands elftal. Het lijkt niet aannemelijk dat de komende jaren de zevende internationale van het eigen dorp die stap gaat maken. Wat Ajax jarenlang deed, elke zaterdag de RKAV Volendamvelden afstruinen naar allerjongste talentjes, doet de laatste jaren AZ met veel succes. Wie nog geen twaalf jaar is, wordt moeiteloos naar Wormerveer gehaald. Voorspelbaar is dat na Billy van Duijl en Rob Tol de doorbraak van spelers van Volendammer afkomst over en uit is. Wat het andere beleid zal gaan opleveren is onduidelijk. De jeugdelftallen spelen nu in de onderste divisies tegen BFC, Houten, Hollandia en Alphense Boys in plaats van tegen Ajax, Feijenoord en PSV.

Even leek het erop dat FC Volendam Onder-21 hoge ogen zou gaan gooien onder leiding van Michael Dingsdag. Gestart met twee overwinningen was het prima, maar een gelijkspel en twee nederlagen hebben laten zien dat er van mogelijke terugkeer naar de tweede divisie geen sprake zal zijn. Op zich niet erg, maar meedoen om de prijzen maakt spelers sterk, geeft zelfvertrouwen. Als spelers kracht moeten putten uit resultaten in hun elftal van de toekomst dat niet draait en waar steeds weer gewisseld wordt, zal het zelfvertrouwen op de bank bij het eerste elftal niet overlopen. Oudere voetbaldieren zeggen altijd dat een elftal in het veld zo sterk is als de sterkte van de bank. Dan mogen de supporters van FC Volendam dit seizoen hun hart vasthouden. De conclusie kan eenvoudig getrokken worden dat de aanwas van onderop in de afgelopen vier jaar niet opbrengt wat nodig is om bovenin een stabiel eerste elftal op eredivisieniveau in het veld te brengen.

Wordt er zaterdag echter in Waalwijk gewonnen, kunnen de kaarten ineens toch weer heel positief komen te liggen. Alles kan in voetbal, werkelijk onvoorspelbaar hoe wedstrijden lopen. Ongetwijfeld zal het Team Jonk zich daar ook aan vastklampen.

Tekst Cor Tol
Foto: Proshots

error: © FotoPersBureau Lezer