Gezien het programma dat FC Volendam nog gaat afwerken voordat ‘Qatar’ de voetbalwereld gaat beheersen, lijkt het halen van veel punten de komende drie wedstrijden niet reëel. De supporters echter die het duel met Ajax, de slijtageslag in Emmen en de zwaar onverdiende nederlaag tegen SC Heerenveen gevolgd hebben, zullen er zeker vertrouwen in hebben dat er nog wat te halen valt. AZ uit, Feyenoord en FC Utrecht thuis zijn kuitenbijters voor FC Volendam. Het worden ook wedstrijden die met de nodige concentratie best tot verrassende uitslagen kunnen leiden. Dat ligt niet alleen aan de elf die vanaf minuut een in het veld staan, maar ook aan de voorbereiding, het verloop van de wedstrijd en de adequate reacties vanaf de bank in de breedste zin van het woord. De serie begint komende zondagnamiddag in het AZ-stadion.

Een klein stukje geschiedenis

Dit eredivisieseizoen is het 26e seizoen op het hoogste niveau. Tegen een paar clubs (Ajax, PSV en Feyenoord) heeft FC Volendam in de voorgaande vijfentwintig seizoenen vijftig wedstrijden gespeeld. Op het oog lijkt het of AZ ook zo’n enorme geschiedenis achter de rug heeft. Het tegendeel is waar. FC Volendam en de club uit Alkmaar zijn elkaar in 66 jaar betaald voetbal slechts in vijftien seizoen tegengekomen. Dat was tot het stichtingsjaar van AZ’67 in 1967 maar in vijf seizoenen in de eerste divisie. In de daaropvolgende jaren speelden FC Volendam en AZ in tien seizoenen in de eredivisie tegen elkaar. De eerste divisiejaren waren het meest succesvol.  Het grote geld speelde nog geen rol. AZ was ontstaan uit het samengaan van Alkmaar’54 met FC Zaanstreek uit Zaandam. Vanaf het moment dat AZ’67 zich kon scharen in de rij clubs die vanuit hun achterban konden leunen op grote, soms individuele geldschieters (AZ en Wastora/later Dirk Schering, FC Twente en Munsterman, Vitesse en Karel Aalbers, FC Utrecht en Van Seumeren, FC Emmen en voorzitter Lubbers) is AZ langs soms turbulente paden uitgegroeid tot een van de toonaangevende clubs in ons land, met als hoogtepunt een landskampioenschap. In de eerste jaren van het betaald voetbal was Volendam vaak goed opgewassen tegen de krachten uit Alkmaar. Sterker nog, in Alkmaar hadden ze het dorp Volendam hard nodig. Bij de start van het betaald voetbal in 1954 eiste een Volendammer de hoofdrol op. De eerste goal in die wilde competitie werd gescoord door Klaas Smit (de kip) tegen Profclub Venlo. In latere tijden heeft AZ sterk geprofiteerd van de inbreng van Kees Pier Tol. En in recenter tijden heeft menig jeugdtrainer zijn opleiding bij FC Volendam mogen bekronen met een overstap naar de jeugdstaf van AZ in Wormerveer. De oudere supporters van zowel FC Volendam als AZ zullen nog wel eens terugdenken aan 8 mei 1988 toen FC Volendam tegen PEC Zwolle moest spelen en beide konden degraderen. Bij 0-0 zou AZ degraderen. De uitslag was voorspelbaar, het gevolg ook. De AZ-supporters zullen zich misschien liever de laatste (vriendschappelijke) ontmoeting met FC Volendam voor de geest halen. In de aanloop naar het nieuwe seizoen speelde FC Volendam in 2016 in Dirksland tegen AZ. Bij de Alkmaarders was Wout Weghorst nieuw. Dat heeft Volendam geweten. Het werd een uitslag om voorgoed te vergeten, 8-1 voor AZ.


Hoe pakt het nu uit?

De spelersgroep heeft afgelopen zondag ongetwijfeld vol stomme verbazing voor zich uit zitten kijken in de kleedkamer na afloop van de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Hoe was dit mogelijk? Wie de perscommentaren de dagen erna volgde, kon maar tot een conclusie komen. De Friese pers schreef unaniem dat SC Heerenveen nog nooit zo’n slechte eerste helft had gespeeld. De Volendampers schreef dat het nog nooit zo’n sterke eerste helft van FC Volendam had gezien. Wie was nu het meest verantwoordelijk voor die totaal andere tweede helft? Beide trainers hadden een plan A en een plan B. Zowel voor SC Heerenveen als voor FC Volendam moet komend weekeinde blijken voor wie plan B tot succes kan leiden in hun wedstrijd. De supporters van FC Volendam gaan ervan uit dat de mannen van Wim Jonk exact weten wat van AZ verwacht mag worden en met welke handschoenen dit aangepakt moet worden. Het kan zomaar prettig uitpakken.

Tekst: Cor Tol

 

error: © FotoPersBureau Lezer